Nieuw data transmissie record

chipmini

chipminiWetenschappers van de Zweedse Chalmers University of Technology hebben een microgolfschakeling ontworpen waarmee ze een nieuw datatransmissie-record hebben gevestigd van 40 Gb/s bij een centrale frequentie van 140 GHz. 

 

 

Hiermee werd het bestaande record met een factor twee overtroffen. De nieuwe schakeling is het resultaat van onderzoek naar methoden om aan de groeiende behoefte aan meer (video-)bandbreedte bij gebruikers van draadloze systemen te kunnen voldoen. Het uiteindelijke doel van dit project is om binnen enkele jaren draadloze datatransmissie met 100 Gb/s te kunnen demonstreren.

Het onderzoek richt zich met name op het gebruik van frequenties boven 100 GHz omdat hier nog ruimte is om kanalen met een grote bandbreedte onder te brengen. De door Chalmers ontwikkelde 140-GHz-zenderchip bevat een I-Q-modulator, een drietraps versterker en een 3x vermenigvuldiger voor de lokale oscillator. De chip heeft afmetingen van 1,6 x 1,2 mm. 

De onderzoeksresultaten werden onlangs gepresenteerd tijdens het Compound Semiconductor Integrated Circuits Symposium  in San Diego.