Productie Junker seinsleutel gestopt

Morsetaste_02

Morsetaste_02Het bedrijf JUNKER ELEKTRO-APPARATEBAU GMBH is er een paar weken geleden mee opgehouden. Desondanks is het nog mogelijk om een paar complete seinsleutels of reserve-onderdelen te bemachtigen.

 

Rolf, DK1ZH, verkoopt uit de bedrijfsvoorraad meerdere complete seinsleutels. Daarnaast beschikt hij over complete sets reparatie- en vervangingsonderdelen in kunstof opbergdozen met alle onderdelen van de seinsleutel. Daardoor hebben Junker sleutelbezitters en -verzamelaars de mogelijkheid om reserve-onderdelen op de kop te tikken die anders door de sluiting van de fabriek verloren zouden zijn gegaan.

Geïnteresseerden kunnen zich direct wenden tot Rolf Schlösser, DK1ZH: dk1zhdarc.de

De Junker Morsesleutel M.T. is een van de oudste morsesleutels van de wereld. Tot op de dag van vandaag is deze wereldberoemde morsesleutel in gebruik bij actieve telegrafisten, en dat zijn niet uitsluitend radio amateurs.

Morsetaste_02

De firma Junker werd door Joseph Junker, zeekapitein, in het jaar 1926 opgericht in Berlijn. Daar ontwikkelde hij onder anderen buizentesters maar ook een morsesleutel, waarop hij in 1931 een patent verleend kreeg en die tot op de dag van vandaag in die vorm wereldwijd gebruikt wordt. De Junker morsesleutel M.T. werd in de loop van de tijd meermaals aangepast. 

In 1934 werd de productie verplaatst naar Bad Honnef aan de Rijn. En op die plaats sloot het bedrijf, als laatste handelend onder de naam JUNKER ELEKTRO-APPARATEBAU GMBH, een paar weken geleden haar deuren. De kantoren van de firma Junker zijn inmiddels overgenomen door een automobielbedrijf.