Nederlands bedrijf komt met politieradiodetector

home_bannerZoiets moet je dan weer van je buitenlandse contacten horen: Een Nederlands bedrijf heeft een radio-gebaseerd detectie systeem geïntroduceerd dat bestuurders kan waarschuwen als de politie of andere overheidsdienst die in de buurt is een radio gebruikt.

 

Volgens een artikel in de Engelse Sunday Times monitort het apparaat met de naam Blu Eye frequenties die gebruikt worden door de Europese TETRA beveiligde communicatienetwerken zoals die toegepast worden bij de meeste overheidsdiensten. Je kunt niet meeluisteren met de uitzendingen, want dat zou verboden zijn en geavanceerde decoderingsapparatuur vergen, maar het apparaat kan wel een radio detecteren tot op een kilometer afstand.

Zelfs als de radio niet actief gebruikt wordt, zendt een TETRA radio elke vier seconden pulsen uit naar het netwerk wat het Blu Eye apparaat eveneens detecteert. Een op het dashboard gemonteerde monitor waarschuwt de bestuurder dan met licht- en geluidssignalen voor de nabijheid van zo'n radio, net als een radar detector zou doen.

Zoals je je kunt voorstellen, is men in rep en roer over het apparaatje, dus het zal binnenkort wel weer VERBOTEN worden. Meer op:

tinyurl.com/europe-blu-eye

Op de Nederlandse site wordt het echter aangeprezen als "waarschuwing voor de hulpdiensten" in de zin van: veiliger weggebruik. Natuurlijk…