Terreurdiensten Belgie communiceren via stokoud systeem

bliktelefoon_o

bliktelefoon_oDe Belgische magistraten en inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten met elkaar over terrorismezaken communiceren via een stokoud systeem dat geregeld plat ligt. Dat schrijft De Tijd.

 

 

Het systeem heet BINII, het Belgian Intelligence Network Information Infrastructure. Dat is jaren geleden op ambachtelijke wijze ontwikkeld door Defensie. Maar er zijn nooit echt budgetten uitgetrokken om de toestellen te moderniseren.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat via zijn woordvoerder weten dat er vorig jaar geld is vrijgemaakt om het communicatiesysteem eindelijk te moderniseren. Maar hij waarschuwt meteen ook dat dat niet van vandaag op morgen zal gebeuren. Er is wel al een openbare aanbesteding gebeurd om nieuwe laptops en apparatuur te kopen. Maar het zal nog twee jaar duren om het volledige netwerk te moderniseren en nog meer overheidsdiensten erop aan te sluiten.