Accu’s frituren maakt ze beter

accu

accuOnderzoekers beloven accu's met een veel hogere capaciteit die ook nog eens heel snel kunnen worden opgeladen dankzij het 'frituren' van het materiaal grafeen.

 

Wetenschappers van de Koreaanse universiteit Yonsei stellen dat hun vrij simpele productietechnologie batterij een hogere energiedichtheid kan geven.

Er wordt al uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassing van grafeen in accu's. Het 'wondermateriaal' is extreem dun, sterk, flexibel en heeft een goede geleiding.

Die geleiding is door het 'frituren' van grafeen nog beter en dat resulteert in een veel kortere oplaadtijd. Bovendien kan er meer energie worden opgeslagen in een accu van hetzelfde formaat.

Frituren

De onderzoekers zijn daarin geslaagd door druppeltje geoxideerd grafeen in een mengsel van organisch oplosmiddel en ascorbinezuur op een temperatuur van 160 graden te laten vallen. Een proces dat overeenkomt met frituren, aldus de wetenschappers.

De druppel grafeenoxide stoot vervolgens automatisch zijn vocht af en de laagjes grafeen klonteren samen tot een soort prop. De onderzoek vergelijken het eindresultaat met pompoms die worden gebruikt door bijvoorbeeld cheerleaders.

Door het snelle onttrekken van vocht ontstaan extreem dunne laagjes grafeen in de pompom die vanuit het midden naar buiten draaien. Hierdoor geleidt elektriciteit beter.

Grafiet

Grafeen is een enkele laag grafiet van slechts één atoom dik. In 3d-vorm is grafeen echter veel bruikbaarder voor in accu's, maar neemt het al snel te veel ruimte in. De gefrituurde pompoms van de onderzoekers van de universiteit van Yonsei zijn nog steeds erg klein.

De propjes grafeen zijn zo'n 5 micrometer (µm) groot, dat komt neer op ongeveer 25.000 atomen. 1 micrometer is ongeveer een honderdste deel van een vel krantenpapier.

Bovendien zou de productie veel eenvoudiger zijn dan van andere 3d-constructies van grafeen. Over praktische problemen wordt niet gesproken, maar vaak hebben dit soort revolutionaire accu's een korte levensduur of kunnen ze alleen een enorme dosis elektriciteit in één keer afgeven.