RadioShack zo goed als failliet

1393938187000-XXX-Radio-Shack-2014-Super-Bowl-Admeter-59

1393938187000-XXX-Radio-Shack-2014-Super-Bowl-Admeter-59Het einde is nabij voor RadioShack. Het lijkt onvermijdelijk dat deze bekende verkoper van elektronica en mobiele telefoons haar bezittingen gaat verkopen, waarna RadioShack ophoudt te bestaan.

 

 

Vorig jaar al was het bedrijf van plan om 1100 winkels te sluiten, maar dat plan bleek lastig ten uitvoer te brengen. Er moeten wel eerst nog wat juridische stappen genomen worden, zoals het aanvragen van het faillissement. De beurs van New York (NYSE) haalde RadioShack op 2 februari al uit de notering, nadat het bedrijf niet kon voldoen aan de NYSE regels met betrekking tot het handhaven van de waarde van het bedrijf. BloombergBusiness meldde dat er achter de schermen gesprekken plaatsvinden over de verkoop van ongeveer de helft van de winkels aan Sprint en de rest te sluiten, hoewel andere scenario's nog wel open staan.

Het bijna 100 jaar oude bedrijf uit Fort Worth, Texas, was eens DE winkel waar je heenging voor radio onderdelen en zelfs Amateur Radio en kortegolf ontvangers, heeft het afgelopen jaar 90% van haar waarde verloren, ondanks de inspanningen tot herfinanciering en modernisering van de winkels. Voordat het van de beurs gehaald werd, waren de aandelen nog maar 24 dollarcent waard.

RadioShack verkocht eens kortegolf ontvangers voor beginners, 27MHz apparatuur, een groot scala aan discrete componenten — waaronder transistoren, weerstanden en condensatoren — en, gedurende een periode, een behoorlijk populaire 2 meter portofoon plus twee verschillende modellen  10 meter single-band transceivers, maar slaagde er niet in om een VHF/UHF porto in de markt te zetten. In de loop der jaren bood RadioShack steeds minder discrete component aan in haar fysieke winkels, waarbij een verschuiving plaatsvond naar de online winkels en de stenen winkels zich meer gingen richten op mobiele telefoons, consumenten elektronica en diverse batterij gevoede hebbedingetjes.

En dus had men het voornemen om 1100 winkels te sluiten, maar door de hoge kosten die gemoeid waren met het afschrijven van de voorraad, boetes voor het opzeggen van huurcontracten en meer van dit soort perikelen, werden dat er uiteindelijk nog geen 200. RadioShack had nog ongeveer $60 miljoen in cash vlak voor kerst 2014.

RadioShack heeft zelf nog geen commentaar gegeven op de berichten.