Automatische noodoproep in auto

auto

AutoNieuwe auto's in Europa moeten vanaf eind maart 2018 voorzien zijn van een apparaatje dat bij een ongeval automatisch hulpdiensten oproept.

 

 

De EU-lidstaten hebben dat besloten. Met het eCall-systeem, dat 112 alarmeert, worden hulpverleners naar de juiste plek geleid. Brussel schat dat door eCall jaarlijks 2500 levens kunnen worden gered, bijvoorbeeld na ongelukken in dunbevolkte gebieden.

Volgens Wikipedia is eCall gebaseerd op het Europese Galileo GPS netwerk en het mobiele telefoonnet. En dat laatste is een interessante vergissing. Want als er voldoende dekking van het mobiele netwerk is – zoals in bebouwde gebieden – zijn er ook voldoende mensen die kunnen bellen als er iets gebeurt. En juist waar het systeem dus voor bedoeld is, namelijk signalering in dunbevolkte gebieden, laat mobiele telefoondekking nogal eens te wensen over. Dat valt in Nederland wel mee, maar iedereen die wel eens in Frankrijk van de snelwegen afgeweken is, kent wel het verschijnsel van de "witte vlekken ": delen van het land waar geen dekking is. Kortom: goed idee, brakke uitwerking…