Zonsverduisteringsexperiment groot succes

Sssst.. Dit is de maan.

Sssst.. Dit is de maan.Het zonsverduisterings radio experiment van de RSGB afgelopen vrijdag 20 maart is een groot succes geworden.

 

 

Veel Engelse luisteraars die op de middengolf luisterden rapporteerden rond 9.30 lokale tijd een grote toename in signaalsterkte van verafgelegen stations, zoals BBC Radio Scotland op 810kHz (het tijdstip waarop de zonsverduistering maximaal was).

Intussen deden gelicenseerde radio amateurs mee aan een groot aantal experimenten op veel banden, waaronder een QSO party op 160, 80m en 40m.

Het gebruik van het reverse beacon network (RBN) en morse code zorgde voor een automatische registratie van signaal/ruisverhoudingen van het signaal van de deelnemers.

Andere stations, waaronder een aantal in IJsland en de Faroer eIlanden, gebruikten WSPR — Weak Signal Propagation Reporter — voor het testen van de propagatie paden over Europa.

Al deze gegevens zijn nu beschikbaar voor RSGB leden om zelf te downloaden en analyseren via RSGB’s Radio Propagation Questions forum.

De eerste conclusies zijn dat de propagatie rond Engeland op de lage frequenties verbeterde zoals verwacht, als gevolg van het afnemen van de D-laag tijdens de zonsverduistering.

Dat betekent dat signalen niet zo sterk verzwakt werden en door de hogere lagen gereflecteerd konden worden, net als 's-nachts gebeurt.

Tegelijkertijd werd de propagatie rond Engeland op de hogere banden, inclusief 5 en 7MHz, merkbaar slechter door het afnemen van de F-laag en nam de kritische frequentie af.

Signalen die recht omhoog gestuurd werden (NVIS) kwamen niet meer terug naar de aarde als gevolg van de lagere ionisatieniveaus van de E- en F-lagen.

Na de zonsverduistering werden de condities weer normaal.

Intussen wordt in Amerika al gewerkt aan iets soorgelijks: het Great Radio Atmospheric Propagation Experiment (GRAPE) voor de verduistering in 2017 die in Amerika goed te zien zal zijn. Meer informatie daarover vind je HIER .