Mobiele zendmasten vielen uit

antennes

antennesDe stroomstoring in Noord-Holland zal niemand ontgaan zijn. Maar: de storing heeft vooral bij T-Mobile en Vodafone voor problemen gezorgd.

 

 

Op zijn site stelt T-Mobile dat ongeveer 70 procent van de zendmasten in de getroffen regio uitviel. De zendmasten die nog wel werkten, kunnen het één tot drie uur uithouden met een noodvoorziening. (!!!)

Inmiddels ziet de provider zijn netwerk weer herstellen door het oplossen van de stroomstoring in grote delen van de getroffen regio. Nog zo'n 25 procent van de masten werkt niet.

Ook Vodafone had last van de stroomstoring op zijn mobiele netwerk. "We hebben masten met batterijen die het een uur uithouden, maar we hebben belangrijke knooppunten in het netwerk voorzien van aggregaten", aldus een woordvoerder. De storing zorgde in het hele land sporadisch voor problemen met vaste telefonie en internet via Vodafone Thuis.

KPN

KPN zegt dat het netwerk goed op de noodstroomvoorziening lijkt te zijn overgegaan. "Het was wel druk op het netwerk. Daardoor is congestie ontstaan", aldus een woordvoerder.

Veel mensen hadden door de stroomstoring thuis geen internet en telefoon meer. Onder meer UPC meldde dat zijn diensten uitvielen. 

Er lijken weinig websites te zijn getroffen door de storing, omdat datacenters doorgaans zijn voorzien van noodstroom. Wel lagen de sites van de NPO enige tijd plat (en waren dat niet de rampeninformatiebronnen? -red). 

Crisis.nl

De website Crisis.nl is niet ingezet voor de stroomstoring, omdat de regionale websites van de veiligheidsregio's goed werkten. Bovendien gebruikten allerlei hulpdiensten en vervoersbedrijven, zoals politie, brandweer en de NS, Twitter om het publiek op de hoogte te houden (er vanuitgaand dat internet dus wél overal werkt – red).

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die Crisis.nl beheert, zegt dat veiligheidsregio's zelf bepalen of de landelijke website de lucht in gaat: ''Dat gebeurt altijd wel in nauw overleg met ons, maar de autoriteiten in het gebied met de problemen zijn bepalend'', aldus de woordvoerder.

De laatste keer dat Crisis.nl werd ingeschakeld was tijdens de grote brand op industrieterrein Moerdijk in januari 2011. Door de massale belangstelling ging die toen overigens wel plat.

Wat leren wij hieruit? Zorg voor die accu in je shack, zodat je na het uitvallen van de mobiele telefonie (na kennelijk 1 – 3 uur) nog mee kunt doen in de informatievoorziening. Een gemiddelde 30Ah auto-accu houdt je zender minstens een dag in de lucht, als je niet teveel achter elkaar kletst tenminste. In dit geval: meer Ah is beter…