Noorwegen schrapt FM radio

Noorse vlag

Noorse vlagNoorwegen wordt het eerste land dat volledig afscheid gaat nemen van FM radio na de aankondiging van de laatste plannen om in de komende twee jaar over te schakelen op digitale radio.

 

De overheid zegt in een verklaring dat het de overstap naar Digital Audio Broadcasting wil maken in 2017, als opvolging van een overheidsvoorstel uit 2011. Het wordt het eerste land dat volledig afstand neemt van FM radio, meldt The Verge.

Door de overgang komen ongeveer 40 nationale kanalen beschikbaar, inclusief de 22 al in gebruik zijnde kanalen, tegen 5 nationale kanalen in het FM systeem. Ook zijn de uitzendkosten van het FM netwerk acht maal hoger in vergelijking met het DAB netwerk.

“Het digitaliseren van radio opent de deuren naar een veel groter aantal kanalen, waar luisteraars in het hele land voordeel van hebben,” zegt Minister van Cultuur Thorhild Widvey in een verklaring. “Luisteraars krijgen toegang tot een meer divers en pluralistisch radio-aanbod, en kunnen genieten van een betere geluidskwaliteit en nieuwe functionaliteiten.”