Satelliet DX

Ouwe AO7, but who cares..

Ouwe AO7, but who cares..Dat DX-en ook via satellieten kan, bewezen de Cubaanse amateur Hector Martinez W5CBF/CO6CBF en de Engelse amateur Peter Atkins G4DOL door op 27 april 2015 om 1901 GMT een verbinding te maken via de satelliet FO-29 over een afstand van 7537.8 km, en dat is waarschijnlijk een wereldrecord voor deze satelliet.

 

Hector schrijft daarover:

"Het doet me genoegen te kunnen melden dat Peter G4DOL en ik weer een bijzonder QSO hebben gemaakt via FO-29. Het is mijn verste contact via satellieten ooit!
Al in oktober 2013 hadden Peter en ik al een heel leuke verbinding tussen EL92sd, Cienfuegos, Cuba en IO80so, omgeving van Weymouth in Engeland. Dat was een verbinding over 7286 km en waarschijnlijk het eerste contact tussen Engeland en Cuba via FO-29!
Peter en ik wilden het nog eens proberen via FO-29, deze keer tussen EM21hs, Texas in Amerika en zijn gebruikelijke plek in IO80so. We konden een heel leuke CW verbinding maken tijdens omloop 92319 van de FO-29. Peter had slechts 0.1 graad elevatie terwijl ik 0.8 graden had tijdens de 80 seconden dat we beiden de satelliet konden ´zien´.
Net als eerder moest Peter het meeste werk doen door naar zijn gebruikelijke plekje te rijden op een bergtop en zijn ´portable satelliet station´ op te bouwen (19 elements Yagi voor 435 MHz en een 10 elements Yagi voor 145 MHz, beiden met horizontale polarisatie). FO-29 klonk heel goed tijdens deze omloop. Het was een solide 559 satelliet contact, en we waren erg onder de indruk.`

g4dol-antennas

Antennes van Peter Atkins G4DOL nabij Weymouth

Meer info op http://amsat-uk.org/2015/05/06/uk-te…me-dx-contact/