Engeland start met lokale DAB

dab

dabHet Engelse agentschap, Ofcom, heeft aangekondigd dat zo'n 60 stations gaan beginnen met voor het eerst uitzenden op digitale radio met een techniek die ‘small scale DAB' genoemd wordt.

 

 

Ofcom heeft daarvoor tien experimentele machtigingen afgegeven voor radio 'multiplexes' – aparte stukjes bandbreedte die gebruikt worden om groepen radiodiensten uit te laten zenden.

Daardoor zijn groepen gemeenschaps-, online en lokale commerciële radio stations in staat om samen te werken en nieuwe stations uit te laten zenden in lokale gebieden, van Norfolk tot Glasgow en Cambridge tot Manchester.

Deze stations beginnen waarschijnlijk deze zomer met het uitzenden van DAB digitale radio gedurende een periode van 9 maanden.

DAB op kleine schaal zou een meer betaalbare manier moeten opleveren voor kleinere stations om in DAB digitale radio uit te zenden.

Deze testen, een volgende stap in de ontwikkeling van deze nieuwe technologie, zijn ontwikkeld om te zien hoe het werkt en om te begrijpen hoe kleinere radiostations samen kunnen werken.

Als de testen succesvol zijn, kunnen Engelse luisteraars in de toekomst profiteren van honderden meer lokale- en gemeenschapsradiostations op digitale radio.

Verklaring en stationslijst
http://licensing.ofcom.org.uk/binaries/radio/digital/small-scale-trial-multiplex-licensing/trial_awards_statement.pdf

Small scale DAB is goedkoper dan huidige systemen omdat het gebruik maakt van software die gratis beschikbaar is op opendigitalradio.org in plaats van gebruik te maken van vaak dure hardware oplossingen.