Standaard voor zonne-energie converters

zonnecel

ZonnecelDe CISPR 11 standaard met de pakkende naam "Industrial, scientific and medical equipment – Radio disturbance characteristics – Limits and methods of measurement" beschrijft elektronische vermogensapparatuur waaronder converters voor zonne-energie. Hoewel er limieten waren voor stoorspanningen op de aansluiting naar het distributienet, waren er geen limieten voor de verbinding met de zonnecellen zelf.

 

Na een positieve stemronde van de internationale organisaties die over standaarden gaan, staat CISPR 11 Ed.6.0 op het punt om officieel te verschijnen. In deze nieuwe versie worden eindelijk limieten gesteld (74 dBuV tussen 500 kHz en 30 MHz) voor de gelijkspanningsaansluitingen, in het bijzonder voor systemen tot 20 kVA in stedelijke omgevingen (Klasse B).

Door intensief werk van de IARU de afgelopen 5 jaar samen met de origanisaties voor standaardisering is dit doel uiteindelijk bereikt. "Maar het werk met betrekking tot zonne-energie omzetters stopt hier niet," zegt Thilo Kootz, DL9KCE, EMC Coördinator van de IARU. “De limieten zijn momenteel vastgesteld door de uitstraling van apparatuur te simuleren in een computer model. Het is nog mogelijk dat de limieten bijgesteld worden na de validatie fase. Maar met de huidige stroombegrenzing is alvast een redelijke bescherming van kortegolf ontvangst bereikt."