Zweden stelt overgang naar DAB uit

dab

dabDe Zweedse overheid heeft het voorgenomen besluit om de aardse radio-omroep om te schakelen van FM naar digitale DAB+ uitgesteld.

 

 

Radio World meldt:

In een recent artikel in de Zweedse krant Svenska Dagbladet, schrijft de Zweedse minister van Cultuur en Democratie Alice Bah Kuhnke dat er onvoldoende steun is om op dit moment een omschakeling te rechtvaardigen.

Het originele plan zoals dat aan de Zweedse regering aangeboden was, was om DAB+ eind 2016 in te voeren met 2022 (of op zijn laatst 2024) als streefdatum om alle FM omroepzenders uit te schakelen. Maar nu gaat de regering de internationale ontwikkelingen op het gebied van DAB volgen, in het bijzonder buurland Noorwegen die in 2017 begint met het uitschakelen van de grotere FM netwerken, om te zien of de omschakeling naar digitale radio in de toekomst wel zinvol is.

Een aantal redenen die Kuhnke aangaf voor het aanhouden van het FM netwerk was het feit dat 10 miljoen FM ontvangers vervangen zouden moeten worden, rapporten dat de DAB netwerken niet dezelfde dekking zouden hebben als de huidige FM netwerken, en de zorgen van de Zweedse defensie dat in geval van nood het overbrengen van kritische informatie niet effectief plaats zou kunnen vinden. (Een FM radio zit zelfs in de meeste mobiele telefoons. Dat zal met DAB nog wel even duren)

Lees ook het originele Radio World artikel op
http://www.radioworld.com/article/sweden-suspends-digital-radio-transition/276474