1900-2000kHz primair in Amerika

ARRL logo

ARRL logoVanaf 6 augustus krijgt amateurradio een primaire status in het 1900-2000 kHz segment van de 160 meter band in Amerika. Dat is de effectieve datum uit het WRC-07 Report and Order implementatiedeel en het WRC-12 Order deel van een lijvig FCC document dat op 27 april verschenen is.

 

“Door de actie van de FCC met betrekking tot 1900-2000 kHz wordt de kans dat we in de toekomst nog te lijden krijgen van het in bedrijf stellen van nieuwe radiolocatie bakens een stuk kleiner,” zegt de voorzitter van de Amerikaanse amateurvereniging ARRL, David Sumner, K1ZZ. “Aan de andere kant krijgen we te maken met radio boeien die illegaal in de band werkten, maar die nu 'gereguleerd' zijn door de Commissie.”

De FCC zegt dat hoewel ze dachten dat er geen niet-federaal gebruik was van de 1900-2000 kHz band, er uit gegevens blijkt dat er maritieme gebruikers zijn, waaronder speciale Amerikaanse vissersvloten die gebruik maken van radio boeien op de Atlantische en Grote oceaan maar ook binnen 200 nautische mijleen van de kust. Deze gebruikers werden echter niet meegenomen in de WRC-07 procedures, “omdat ze niet in de licentie database voorkwamen,” volgens de FCC…

Kennelijk gebruikten vissersboten de radioboeien in de Amerikaanse wateren in de overtuiging dat een vergunning dat aan het schip afgegeven is onder Part 80 van de wetgeving ook het gebruik van de boeien zou dekken. Maar volgens de FCC geldt een Part 80 licentie alleen voor stations in de maritieme diensten en staat deze niet het gebruik toe van radio stations waar een Part 90 licentie voor nodig is, “zoals de hier gebruikte radio boeien.”

Door de primaire toewijzing te wijzigen, heeft de FCC een nieuwe beperking toegevoegd aan de Table of Allocations die geldt voor het gebruik van radio boeien in het 1900-2000 kHz segment op primaire basis in Regio 2 (de Amerika's) en op secundaire basis in Regio 3, waarmee alleen gebruik op open zee toegestaan wordt.

“De Commissie realiseert zich echter het publieke nut van het gebruik van radio boeien door de commerciële vissersvloot,” gaat de FCC verder. Het heeft een uitzondering gemaakt op de Part 80 en Part 90 regels om het offshore gebruik van radio boeien zoals gebruikt door de commerciële vissersvloot toe te staan, met als onderbouwing dat het in het publiek belang is. “Het gebruik van deze radio boeien stelt de commerciële vissers in staat om sneller de positie van hun visnetten te bepalen, waardoor ze tijd en brandstof besparen en de kans verkleind wordt dat de visnetten zoek raken,” zegt de FCC.

De FCC zegt dat omdat de boeien “laag vermogen en kleine bandbreedten” gebruiken, de impact op amateur radio gebruikers van het 1900-2000 kHz segment minimaal zal zijn.