5MHz band voor amateurs?

Rijkslogo

rijkslogoWat lees ik vandaag in het nieuws? "Overheid wijzigt Nationaal Frequentieplan". En daarin staat een interessant stukje met betrekking tot het gebruik van de 5MHz band door amateurs.

 

 

Het ministerie van Economische Zaken wil het Nationaal Frequentieplan (NFP) op enkele punten wijzigen. Het wijzigingspakket 2015-1 wordt nog tot en met 20 augustus geconsulteerd, met een aantal nieuwe onderdelen. Radioamateurs krijgen mogelijkheid voor medegebruik in de 5 MHz band.

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu krijgt medegebruik in de 16 MHz band aangewezen voor stromingsradars. In de band 2010– 2025 MHz wordt medegebruik door videolinks en draadloze camera's mogelijk gemaakt. In de 2,4 GHz band wordt toegevoegd dat voor frequentiegebruik ten behoeve van drones vergunningen kunnen worden aangevraagd. (Huh? -red)

Twee onderdelen betreffen tabelcorrecties. In de 3,5 GHz band wordt een deel bestemd voor lokale besloten breedbandnetwerken en een deel voor mobiele communicatie, een wijziging vindt plaats van het verdeelmechanisme naar vergunningverlening op volgorde van binnenkomst van de aanvraag per opstelpunt, en de vergunningsduur wordt op onderdelen verlengd.

Het zoemde al een tijdje rond, maar hier wordt toch met enige stelligheid beweerd dat radio amateurs de 5MHz band erbij krijgen. En dat is goed nieuws…