Remote radio stations

Zooi antennes

Zooi antennesMijn aandacht werd vanmorgen getrokken door een artikel waarbij min of meer trots melding werd gemaakt van het gebruik van een op afstand bestuurd radiostation tijdens een velddag. Het roept bij mij toch wel wat vragen op.

 

 

In het artikel werd melding gemaakt van een amateur radio club station dat gevestigd is in het Yukon Territorium in Canada, en die een creatieve manier bedacht had om mee te doen aan de Velddag en Canada-dag activiteiten van dit jaar. Het station, VY1AAA, dat zich bevindt in de Northern Territories, werd op afstand gebruikt vanaf de Contoocook Valley Radio Club's Field Day site in New Hampshire — met de call K1B.

De call VY1AAA is toegewezen aan het club station van J. Allen, VY1JA, dat gelegen is nabij Whitehorse, in het Yukon Territory. De opzet was om Allen op afstand toegang te geven tijdens zowel de velddag op 27 en 28 juni als op Canada Day op 1 juli. Een van de operators van het station, Gerry Hull, W1VE, zei dat het remote gebruik van het station "een ton" verzoeken voor QSL kaarten had opgeleverd. Canada Day QSOs waren ook een groot succes, zei hij, waar VY1AAA als multi-single had meegedaan met een score van 53.000 punten.

Maar nu de "Ham"-vraag. Is dit nog wel gewenst? Leuk dat het technisch kan, maar wat is de toegevoegde waarde van het werken van een station dat ergens op een desolate locatie staat, terwijl de operators zich op een comfortabele locatie bevinden, ver weg van de zender? Streeft dat het doel van Radio niet voorbij, waarbij je onafhankelijk van de conventionele infrastructuur zoals internet en elektriciteit (door gebruik van een eigen generator – dat was nou net waar het bij een velddag om ging) in staat bent een radiostation op te zetten en succesvol te gebruiken? Heeft een QSL-kaart van Market Reef nog wel waarde, als elke amateur ter wereld tegen betaling het wachtwoord kan krijgen om remote de daar geïnstalleerde zender te gebruiken, om maar eens wat geks te noemen? Dat haalt toch de hele opzet van een DX-peditie onderuit?

Kortom: Leuk dat het kan, maar moet je dit toestaan voor velddagen/expedities? Ik ben benieuwd hoe onze lezers daar over denken. Mijn mening is dat dit niets meer met radio zoals het bedoeld is, te maken heeft. Maar misschien is dit de enige manier om in de toekomst nog verbindingen te maken: thuis achter de PC terwijl de zender op een stille locatie op de Veluwe staat. Wat dan de toegevoegde waarde ten opzichte van Hamsphere is, is dan de vraag…