29MHz voor satelliet downlinks

Flintstone satelliet

Flintstone satellietVanuit een internationaal gremium van radioamateurs en satellietgebruikers komt een aanbeveling om in de toekomst vaker 29MHz als satelliet-downlink te gaan gebruiken.

 

 

Dit als alternatief voor de huidige overbezette bandsegmenten. Ray Soifer, W2RS, stelt bijvoorbeeld vast dat 29MHz al sinds tientallen jaren een solide basis heeft voor satelliet communicatie.

Het segment tussen 29,3 MHz en 29,51 MHz werd al gebruikt voor downlinks, beginnend met Australis-OSCAR 5 in 1970. AMSAT's eerste communicatiesatelliet AMSAT-OSCAR 6 volgde twee jaar later. AMSAT-OSCAR 7 gebruikt ook een 29 MHz downlink. Die werd gelanceerd in 1974 en we horen hem tot op de dag van vandaag, als hij genoeg zonlicht krijgt. De oudere satellieten zijn – volgens W2RS – natuurlijk groter dan de huidige CubeSats van wetenschappers en universiteiten (en hebben waarschijnlijk dus ook meer 'body' voor een langere antenne zoals dat voor 29MHz nodig is -red.). Veel van hen gebruiken de 145- of 435-MHz-band en dat zorgt voor enige overbevolking. De IARU ziet een mogelijkheid om 29 MHz te gebruiken voor het ontlasten van de VHF/UHF segmenten.