Aecom wint aanbesteding digitale portofoons Dienst Handhaving en Stadstoezicht Zoetermeer

Zoetermeer

ZoetermeerAecom heeft de communicatie voor de Dienst Handhaving en Stadstoezicht voor de gemeente Zoetermeer verzorgd. Het gaat hier om een centrale meldkamer met dispatching, een gemeentelijk dekkend Hytera DMR digitaal repeater netwerk gekoppeld aan een Cambium datalink netwerk.

 

De gemeente Zoetermeer heeft gekozen voor digitale portofonie. Volgens de gemeente biedt digitale portofoon communicatie naast een kristalheldere audio de zeer nauwkeurige GPS locatie functie. Deze functie in samenwerking met een noodknop functie (en/of een “man down” registratie) zijn direct op de centrale meldkamer op dispatching monitoren zichtbaar en worden door het systeem behandeld met de hoogste prioriteit. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van tekstberichtgeving van meldkamer naar medewerker en vice versa en standaard tekstberichtgevingen in vaste statusberichten.

Een eigen gemeentelijk dekkend netwerk elimineert het risico van overbelasting ten opzichte van een openbaar netwerk. Samen met een gemeentelijk dekkend eigen digitaal portofoon netwerk, welke redundant is geïmplementeerd, behaalt men met dit DMR systeem de hoogste graad van mogelijkheden op het gebied van spraak, berichtgeving en veiligheid maar ook van flexibiliteit.

Het systeem is naadloos schaalbaar als er bijvoorbeeld behoefte is aan het bijtrekken van gebieden, randgemeentes en indien samenwerking gewenst is met andere gemeentes of als het aantal medewerkers wordt uitgebreid. Het in eigen beheer hebben van een digitaal portofoon netwerk heeft het uiterst belangrijke voordeel: de kans op overbezetting van de capaciteit, veroorzaakt door derden, is uitgesloten.

Door deze flexibiliteit kon ook de synergie van samenwerking tussen WAS teams (Stadstoezicht) en Handhaving worden gerealiseerd, wat een belangrijke meerwaarde geeft aan de veiligheid van Zoetermeer. Het systeem is opgebouwd rond een centrale meldkamer met dispatching systeem, een gemeentelijk dekkend Hytera DMR digitaal repeater netwerk gekoppeld door een redundant Cambium datalink netwerk.

In het veld worden Hytera DMR mobilofoons en Hytera DMR portofoons met bijbehorende accessoires voor de Dienst Handhaving en de 150 leden van Stadstoezicht, de zogenaamde WAS Teams gebruikt.