WebSDR support Meteor Scatter fans

Bladvulling

BladvullingDe SUWS WebSDR, een populaire site voor de Amateur Satelliet en 434 MHz High Altitude Balloon volgers, is recent aangepast zodat deze ook VLF en 49.990 MHz ondersteunt voor Meteor Scatter waarnemingen.

 

 

Het SUWS team hoopt dat deze nieuwe banden de mogelijkheden van de WEB SDR verder zullen vergroten, die nu al een groot deel van de 2m, 70cm en 3cm amateur banden bestrijkt.

De banden zijn toegevoegd in een poging het werk dat al verzet is door Dr David Morgan 2W0CXV te reproduceren en de SDR beschikbaar te maken als on-line bron voor anderen die geïnteresseerd zijn in het waarnemen van dit soort fenomenen.

http://amsat-uk.org/2015/06/09/the-generation-of-vlf-emissions-by-meteors/

De prestaties op de VLF banden zjin nu best goed, maar er is toch nog wel wat storing van andere apparatuur op de site en van atmosferische bronnen (bliksem) vanaf ongeveer 4 kHz en hoger.

50 MHz draait momenteel op een tijdelijke antenne, maar het is al mogelijk om lokale bakens en repeaters te horen, plus wat verder weg gelegen amateur stations tijdens Sporadische E-openingen. Dus is het een goede indicatie van de band condities, maar is hij op het momentt waarschijnlijk niet gevoelig genoeg voor het waarnemen van de wat zwakkere meteor pings die afkomstig zijn van de BRAMS CW radar op 49.97 MHz en de IEPR CW radar op 49.99 MHz

Echter 143 MHz werkt goed en de Pings vanuit Graves op 143.05 MHz kunnen regelmatig waargenomen worden.

Hier is een voorbeeld van hoe WEB SDR gebruikt kan worden voor het detecteren van meteoren.

Dat is mogelijk door van een PC geluidskaart de ingang en uitgang aan elkaar te knopen terwijl je een web browser gebruikt waarmee Spectrum Lab een waterval weergeeft van het geluid dat van de PC afkomstig is. Door dan meerdere WEB SDR ontvangers in de browser te starten, daar USB in te kiezen en elke SDR op een iets andere frequentie in te stellen en de doorlaatfilters af te regelen is het mogelijk om gelijktijdige plots van  VLF signalen zoals, IEPR, BRAMS en GRAVES naast elkaar op één scherm weer te geven. Omdat dezelfde PC, browser en internet verbinding gebruikt wordt voor alle signalen, zijn te plots nagenoeg tijdsynchroon.

Het SUWS team hoopt dat deze nieuwe verbeteringen voor de gebruikers een welkome verbetering zijn, en verwacht nog meer verbeteringen aan te brengen in de komende maanden.

De SUWS WebSDR is te vinden op
http://websdr.suws.org.uk/

Hoe begin ik met Amateur Radio Meteor Scatter (MS)
http://www.geekshed.co.uk/getting-started-in-meteor-scatter-ms/

AMSAT-UK http://amsat-uk.org/
Twitter https://twitter.com/AmsatUK
Facebook https://facebook.com/AmsatUK
YouTube https://youtube.com/AmsatUK