FIOD gaat IMSI catchers gebruiken

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!De FIOD wil IMSI-catchers inzetten om mensen nog nauwkeuriger te identificeren. IMSI-catchers zijn nep-telefoonmasten die de signalen van telefoons oppikken en doorsturen naar reguliere telefoonmasten, zonder dat je daar iets van merkt.

 

 

In december 2013 en augustus 2014 schreven we al [1] [2] over dit soort apparatuur als gevolg van de ontdekking van een spionage netwerk in Oslo en een onderzoek van de FCC naar het illegaal gebruik ervan in Amerika. Nieuw – maar niet verrassend – is dat deze apparaten dus ook in Nederland toegepast worden. De FIOD kan daarmee precies zien wie waar is op welk moment. Handig in hun zoektocht naar plegers van fraude, witwaspraktijken en milieu- en goederendelicten. En straks natuurlijk ook om te onderzoeken of je de leaseauto niet privé gebruikt en waar de meeste mensen met een betalingsachterstand rijden voor ideale FIOD-fuiken. Justitie maakt al een tijdje gebruik van deze IMSI-catchers, de FIOD krijgt nu haar eigenlijk "Leuker Kunnen We Het Niet Maken"-exemplaren.

De aankondiging op de site van de overheid is HIER te vinden. Voor Android gebruikers is er een app die aangeeft of je (hoogstwaarschijnlijk) aan een IMSI-catcher hangt of niet. Het kostte me een beetje zoekwerk om uit te vinden hoe ik dat nou het beste op mijn telefoon kon krijgen. Het eerste wat je nodig hebt, is FDROID . Download 'm rechtstreeks op je telefoon, of zet 'm over via de computer. 

Zet daarna in je telefoon onder Instellingen->Beveiliging het vinkje bij "Onbekende bronnen" aan. Daarna kan je Fdroid.apk installeren. F-droid is een soort Playstore-kloon voor niet-Google packages. Zoek in F-droid naar "aimsicd" en je vindt de IMSI-catcher app. Het voordeel van het op deze manier installeren van de app is dat je automatisch op de hoogte gehouden wordt van nieuwe versies. De huidige versie is namelijk nog in het Alpha-teststadium, maar dit soort experimenten blijft natuurlijk leuk.