Vrijgave 5MHz in Nederland verwacht in September

Jaaaaa! Hij wel...

Jaaaaa! Hij wel...Volgens de Duitse amateurvereniging DARC krijgen radio amateurs in Nederland waarschijnlijk in september toegang tot het frequentiespectrum 5350-5450 kHz op secundaire basis.

 

 

Die hebben de informatie weer van John, PAØETE, die het nieuws weer vernomen schijnt te hebben van de VERON en het Agentschap Telecom, waarbij gezegd wordt dat in September het deel 5350 kHz tot 5450 kHz voor amateurs vrijgegeven gaat worden op secundaire basis voor alle modes.

De primaire gebruikers van het frequentie gebied – inclusief defensie – hebben al met de toewijzing ingestemd. Maar, er kan nog steeds bezwaar aangetekend worden door eventuele tegenstanders (individuelen en bedrijven). De bezwaartermijn verloopt op 21 augustus.

De verwachting is dat de officiële vrijgave van de 60-m band voor amateurs zal plaatsvinden binnen drie weken na publicatie in de Staatscourant . Echter, er moet vanuit gegaan worden dat de amateurs in tegenstelling tot de normaal toegestane vermogens van maximaal 400W PEP op deze frequenties met gereduceerd vermogen zullen moeten werken. In diverse andere Europese landen zijn al stukjes spectrum van verschillende grootte in gebruik op 60m door radio amateurs.

Dit frequentiegebied vult het gat tussen de 80- en de 40-meter band. Als gedurende de dag de MUF (maximum usable frequency) afneemt, bijvoorbeeld in de wintermaanden tot onder 7 MHz terwijl de LUF (lowest usable frequency) boven 4 MHz blijft, is de 60-m band de enige bruikbare band om binnen een land bepaalde afstanden te overbruggen. Dit is voor eventueel noodverkeer erg belangrijk.

Op internationaal niveau is de 60-meterband toegang voor radio amateurs een agendapunt voor de World Radiocommunication Conference (WRC), die van 2 – 27 november in Genève gehouden wordt.

Welke landen er te werken vallen met "onze" 100kHz, zie je HIER .

Disclaimer: Je zou verwachten dat de halve radiowereld staat te juichen. Niets van dat alles. Niet op de site van de VERON , niet bij het Agentschap Telecom – niets. Neem het nog even met een korrel zout. Inmiddels zoek ik de FT243 kristallen uit mijn voorraad die in die range vallen voor gebruik met mijn B2 replica. Mijn FT857 kan al lang op deze band zenden. Ik kan niet wachten… šŸ™‚