LoRa netwerk in Amsterdam

Things...

Things...Een Nederlandse ondernemer zegt vandaag klaar te zijn met een netwerk voor het internet-of-things. Dit LoRa-netwerk is in anderhalve maand uit de grond gestampt samen met enkele bedrijven.

 

 

Het LoRa-netwerk bestaat uit tien zendmasten die op plekken verspreid in Amsterdam staan om zo een dekkend netwerk te kunnen opstellen. De achterliggende organisatie heet The Things Network en is een recent opgerichte organisatie. The Things Network claimt dat het binnen zes weken van idee naar dekking in de hele stad is gegaan.

LoRa staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen 2,5km en 15km per mast. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moeten doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50kbit/s, terwijl een lange accuduur gegarandeerd moet zijn. De gateways die The Things Network gebruikt zijn rond 1000 euro per stuk.

Hoewel het netwerk dekkend is, zijn ontwikkelaars nog bezig om de software te schrijven voor verbinding met het netwerk. Uiteindelijk moeten sensoren op bijvoorbeeld boten en fietsen contact kunnen maken met het netwerk. The Things Network heeft nog niet uitgewerkt hoe het geld wil verdienen (en dan vraag ik me af hoe het betaald is, want geen bank financiert een project als er geen fatoenlijk business plan onder ligt -red.). In de huidige opzet gaat het crowdsourcing gebruiken voor de financiering van meer gateways die zorgen voor het bereik. Zo moet het netwerk in veel meer steden wereldwijd gaan functioneren. KPN is al even bezig met de implementatie van LoRa in Nederland en deed onlangs een proef. [2]

LoRa antenne

Een LoRa antenne

 

Dekkingsgebied

Dekkingsgebied van het huidige systeem