ICOM onthult eerste SDR

IC7300

Icom IC-7300Op zaterdag 22 augustus 2015 heeft Icom tijdens de Tokyo Ham Fair 2015 haar eerste Software Defined Radio (SDR) HF transceiver onthuld, de IC-7300, die HF+6m+4m bestrijkt, over 100W beschikt, een touchscreen TFT display heeft en voorzien is van een interne antenne tuner.

 

 

Meer dan 12 jaar nadat de SDR techniek commercieel beschikbaar werd voor radio amateurs en nadat tientallen kleinere bedrijven de techniek succesvol toegepast hebben in hun producten – en waarvan een aantal al aan de derde generatie SDR producten bezig is, heeft één van de "grote drie" amateur radio fabrikanten eindelijk besloten om ook eens hun techniek naar de 21e eeuw te tillen.

IC7300

Hoewel details nog schaars zijn en wat wel bekend is, in het Japans, weten we dat de interne architectuur van de Icom IC-7300 een direct sampling Software Defined Radio is die gebruik maakt van een 124MHz ADC – hoewel Icom nog geen besluit genomen heeft over het precieze  ADC model voor de massaproductie. Geen details over dynamic range, ruisvloer, andere ADC, FPGA of DSP specificaties, dus het is momenteel lastig speculeren over wat het apparaat allemaal kan.

Snapt U het?

Zoals je ziet, elimineert deze opzet bijna de hele HF keten bij ontvangst (er is alleen een bandfilter bank en waarschijnlijk een voorversterker/verzwakker), dus de rest – mixen, filteren, versterkerinstelling etc wordt digitaal in software gedaan op een veel eenvoudiger manier, met meer precisie en zonder ruis of vervorming toe te voegen tijden al deze processen. In feite kan je ondersteuning voor elk type modulatie en elk type filter dat je wilt gewoon toevoegen via een software update of door iets in het menu aan te passen.

Mooi he?

De faseruis ziet er in de IC-7300 een stuk beter uit dan in de IC-7200, wat niet echt een wonder mag heten.

Nutteloze informatie

De IC-7300 is een middelgrote radio (240x238x95), in de Yaesu FT-991 klasse voor wat afmetingen en gewicht betreft, en Icom adverteert ermee als een veldradio. Ja hij heeft een interne antennetuner en neemt niet veel ruimt in in de kofferbak van je auto als je op reis bent, maar het blijft natuurlijk de vraag waarom zowel Yaesu als Icom touchscreens op veldradio's zetten: regen, vuil, vet, water of vieze handen, handschoenen etc – dat alles maakt een touchscreen moeilijk/onmogelijk te gebruiken.

Kwijl...

Kost dat nou?

Het Icom IC-7300's display is een 4.3" TFT van goede kwaliteit – en dat is wel nodig ook omdat het een SDR is en je het voordeel hebt van een groot spectrum display. Ik kan het Japans niet lezen, maar ik schat dat ze zeggen dat je een bandbreedte van maximaal 1MHz kunt zien en dat de kijkdiepte 80dB is:

Gooi maar in mijn pet

Achterkant...

De achterkant ziet er intuïtief uit – goed om te zien dat er een USB connector op zit. Ben benieuwd waar al die ACC pennen voor zijn, maar dat zal later nog wel eens onthuld worden.

 

 

Naast de 100W HF+6m+4m IC-7300 krijgt de lokale Japanse markt nog twee andere modellen: de 50W IC-7300M en de 10W IC-7300S. De aangekondigde adviesprijs is 150.000 yen, en dat is ongeveer €1100, maar het is niet helemaal duidelijk of dat nou voor het 100W model of voor de goedkoopste van het stel is. Meer info volgt als er meer bekend is.

Update: Ook de 70MHz band zit er in, voor de Europese versie. Officieel Engelse aankondiging staat op de Icom website: klik hier