Terabit Wifi

Geen terabit nee...

Geen terabit nee...Draadloos internet dat duizend keer zo snel is als nu: het lijkt ver weg, maar in 2020 is het een feit als het aan de Eindhovense professor Peter Baltus ligt. „Met de ontwikkeling van virtual reality, 3D, steeds scherpere televisiebeelden en steeds grotere bestanden is er behoefte aan. Want mensen worden er niet geduldiger op”, zegt de hoogleraar.

 

De wifi met een snelheid van 1 terabit per seconde die Baltus en zijn team aan de TU Eindhoven willen ontwikkelen, is niet toevallig gekozen. Net als computerchips, worden draadloze netwerken tot nog toe in een vrij voorspelbaar tempo sneller: gemiddeld met een factor duizend per decennium. „Dat is al veertig jaar zo.”

Om het duizelingwekkende tempo vol te houden, zijn echter grote inspanningen nodig. „De grootste uitdaging is dat steeds meer en steeds snellere apparaten via hetzelfde kanaal verbonden zijn. Die moeten elkaar niet storen.”

De oplossing: wifi moet een veel grotere bandbreedte krijgen om al die informatie doorheen te persen. Daarnaast moeten draadloze netwerken in een heel smalle 'bundel' gaan uitzenden, zodat apparaten elkaar niet in de weg zitten. Zelfs als dat lukt, staan in de toekomst waarschijnlijk meerdere routers in één huis, denkt Baltus.

Misschien nog het grootste struikelblok: de nieuwe technologie moet betaalbaar zijn voor de consument. Met de huidige stand van de techniek is het ook al mogelijk om op een grotere bandbreedte uit te zenden. „Het probleem is dat daar enorm veel stroom voor nodig is”, legt de hoogleraar uit. „Qua kosten moet het wel aantrekkelijk zijn, dat is natuurlijk een belangrijke randvoorwaarde.”

De wifi van de nabije toekomst wordt ontwikkeld in gloednieuwe laboratoria, verenigd in het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) waarvan Peter Baltus de directeur is. Het centrum opent aanstaande maandag de deuren. Vermoedelijk de deuren waar tot nu toe alleen pannenkoeken en schollen onderdoor geschoven zijn om Peter Baltus zijn werk in afzondering te laten doen, want van veel realiteitszin getuigt hij niet. Zoals wij amateurs als geen ander weten, heb je voor Terabit dataverbindingen zelfs als je gebruik maakt van ingewikkelde modulatieschema's Heul Veul bandbreedte nodig. En dat is er niet. Ja, ver in het GHz gebied, maar daarvan is de dekking binnenshuis beroerd en is praktisch dus niet bruikbaar, nog afgezien van de kosten van apparatuur op die golflengtes. En ook bij die factor duizend snellere netwerken per decennium -"dat is al 40 jaar zo"- kan je wel wat kanttekeningen zetten: we zitten nu op zeg 300Mb. Dat was volgens hem dus 10 jaar geleden nog 300kb – en dat is al niet waar, want zelfs toen zaten we al op 11Mb. 20 jaar geleden dus 300 bits, 30 jaar geleden 0,3 bit en 40 jaar geleden 0,0003 bit/s. Dat haal je met seinvlaggen nog moeiteloos. Kortom: onzin met een verlengsnoer. Waarschijnlijk nog gesubsidieerd ook.