Weer veel militair verkeer in onze banden

Kommaarop!

Kommaarop!Het is niks dat ze in de hele wereld aan het bakkeleien zijn, maar kennelijk komen defensie organisaties daarvoor binnen hun eigen werkgebied spectrum tekort. Want het was weer een drukte van belang in onze banden de laatste tijd.

 

 

De Russische OTH (Over The Horizon) radar in Gorodezh (nabij Nizhny Novgorod) veroorzaakte dagelijks sterke QRM en vaak met splatters op 14 MHz. Maar ook het Russische militaire verkeer nam flink toe op 7 en 14 MHz. Gehoorde modes: A1A (CW), F1B en PSK. De Russische marine was heel vaak actief op 14192.0 in F1B.

Verder waren er nog wat OTH radars actief vanuit Cyprus en Turkije die de 10 MHz-band verziekten met 50sps en 20 kHz brede signalen.

Dan hadden we nog diverse malen wat Spaanse vissers op 1810.0 MHz in USB. Waarschijnlijk werd het te druk op de ander banden, want nu hebben we Spaanse vissers op alle amateurbanden (gedeeld en exclusief)!

Wel eens het “V” baken gehoord op 7027.5 kHz? Zendt dagelijks uit in CW, de hele dag lang, vanuit Almaty in Kazakhstan.

Noord-Koreaans diplomatiek verkeer was te horen op 14109.5 kHz met het systeem DPR-FSK 600 (F1B 600 Bd en 600 Hz shift ARQ bursts). En dat kwam vanuit de Koreaanse ambassade in Moskou.

Een complete lijst van alle rommel die onze banden ingeblazen wordt vind je HIER