AM in Duitsland ten einde

Sender_Ismaning

Sender_IsmaningDe huidige 100kW middengolfzender München-Ismaning op 801kHz staat op de nominatie om op 30 september om 12:45 uitgeschakeld te worden. Dat meldt Stefan Teuscher, DL4GCS, de technisch directeur van de Bayerischen Rundfunk.

 

 

Volgens Stefan is het ook niet de laatste middengolfzender die in Duitsland uit de lucht gaat. Tot 31 december worden de Duitse programma's over nog zes zenders verspreid:
Braunschweig      756kHz      200kW
Heusweiler         1422kHz      400kW
Neumünster        1269kHz      300kW
Nordkirchen          549kHz      100kW
Ravensburg          756kHz      100kW
Thurnau                549kHz      100kW
Als deze in de komende drie maanden ook QRT gaan, dan is het over en sluiten en komt aan een 90-jarig tijdperk onherroepelijk een einde. In Duitsland wordt vanaf dat moment geen enkel analoog AM-signaal meer uitgezonden. De lange- en middengolf zijn dan geschiedenis.
De DLF wil, geïnspireerd door de oorspronkelijke plannen van RADIO DARC, een afscheidsuitzending samenstellen, en een laatste programma uitzenden op de middengolf. Daarvoor vraagt de Deutschlandfunk om medewerking van haar luisteraars.
Rainer Englert, DF2NU, de redacteur van RADIO DARC, heeft reeds contact met de DLF en verzamelt ideeën, geluidsdocumenten en voorstellen voor een passende afscheidsuitzending.

Input leveren kan op radiodarc.de

Middengolfzender Ismaning

Middengolfzender Ismaning, hier de zendmast voor 801kHz