Europese tweewekelijkse FreeDV testsessie

Spectrum

spectrumOp 17 september vond de eerste FreeDV test sessie plaats, die bedoeld is om diverse stations in de lucht te brengen die gebruik maken van de Open Source FreeDV digitale voice mode (www.freedv.org) op HF, zodat we kunnen zien hoe goed dat binnen Europa werkt en om zowel de zendende als luisterende amateurs in staat te stellen om de software zo in te stellen dat de beste verbindingskwaliteit wordt bereikt.

 

Er waren acht actieve deelnemers die ook uitzonden en daarnaast twaalf stations die luisterden en rapporteerden via de chat room op qso.freedv.org.

De 40 meterband condities waren niet goed en het net had last van een hoop QRM ondanks dat verschillende keren van frequentie gewisseld werd.

Zowel de standaard 1600 als de nieuwe 700B modes werden gebruikt. Deelnemende stations gebruikten PC's, MAC en SM1000 hardware. Er werden vorderingen gemaakt en een paar verbindingen.

De volgende sked is op 1 oktober om 1800 UTC (en dat is 19.00 lokale tijd), deze keer op 20 meter. Meer details vind je op de digitalvoice Googlegroup (https://groups.google.com/forum/#!forum/digitalvoice) en op de dag zelf wordt aanbevolen om je te melden op qso.freedv.org (registratie op hamqth.com vereist) zodat je kunt zien welke frequentie en mode precies gebruikt wordt op enig moment.

Informatie over FreeDV verscheen al eerder op pi4raz.