Grieks callboek online

Griekse vlag

Griekse vlagDe Griekse nationale radiovereniging R.A.A.G. is momenteel bezig met een experiment waarmee men probeert wat algemene QSL bureau problemen op te lossen.

 

 

Het online callboek is beschikbaar in het Grieks en in het Engels via hun website, http://www.raag.org/. De beschikbare informatie komt uit de allerlaatste database informatie en daar is nog wat extra informatie aan toegevoegd. Het online callboek bevat nu, naast de normale NAW gegevens, tevens informatie over de QSL bureau service. Daarmee kunnen degenen die zoeken naar een Griekse call extra informatie vinden over of de call kaarten accepteert via het QSL bureau of niet. Voorbeeld:

Call Sign: SV1MF
Name – Company: VAPTISMAS MARKOS
Address: EVANGELISTRIAS 28
City: 18532 PEIRAIAS 
Member of QSL Bureau: YES

(Deze amateur kan je dus gerust een kaart sturen via het bureau)

Call Sign: SV0IG
Name – Company: BURINI ANDREA
Address: KOMNINON 10
City: 56122 MENEMENI 
Member of QSL Bureau: NO

(kaarten via het bureau komen dus nooit aan)

Op deze manier kan je dus uitvinden of je een kaart via het bureau kunt sturen of niet. Als gevolg daarvan hoeft er minder (overbodig) gewicht verstuurd te worden via het QSL bureau met impact op de kosten en de kans dat je een kaart terug krijgt is dan ook groter.

De Engelse versie van het callboek is te vinden aan de rechterkant van de pagina, of via
http://www.raag.org/homepage.asp?ITMID=2&LANG=EN

Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat aan elke amateur via het bureau een kaart verstuurd kon worden, zie je dat steeds meer amateurs geen lid (meer) zijn van een nationale club. De QSL-post wordt namelijk uit de lidmaatschapskosten betaald. Tegenwoordig worden kaarten óf direct verstuurd (een steeds duurdere manier, want de posterijen verhogen de kosten ongeveer per week) óf er wordt gebruik gemaakt van elektronische verzending zoals LotW of eQSL. Ik vind dat jammer, want die papieren QSL-kaarten die vaak een impressie van het land of de interesses van de gewerkte amateur geven, geven een verbinding toch extra glans. Een Confirm van een database record steekt daar schril bij af. Maar goed, dat zal met de leeftijd te maken hebben. Voor QSL aan Griekse amateurs kan je dus nu controleren of er inderdaad verzending via het bureau mogelijk is.