Franse 700MHz veiling

800px-Arcep

800px-ArcepDe Franse telecomautoriteit Arcep meldt dat de 700 MHz-veiling op 16 november begint. Daarmee wordt (via twitter) de aanvangsdatum bevestigd voor het grote publiek. Tot nu tot stond de datum alleen op 'november'.

 

 

De vier operators doen mee, namelijk Orange, Free, Bouygues Telecom en Numericable-SFR. Volgens Les Echos gaat die veiling enkele dagen duren. Er worden per dag acht biedronden gehouden, waarbij per ronde de prijs per blokje met 5 miljoen euro omhoog gaat. De reserve is al op 416 miljoen gelegd voor elk van de zes beschikbare gepaarde vergunningen.

Free heeft nu geen 800 MHz spectrum en mag daarom wat ruimer bieden, namelijk maximaal 2×15 MHz. De andere operators zijn beperkt tot 2×10 MHz.

Het spectrum wordt nu gebruikt voor omroep. In de regio Parijs wordt het vanaf april 2016 vrijgemaakt en in de rest van het land tussen oktober 2017 en juni 2019.

Frankrijk volgt daarmee Engeland, dat drie jaar geleden al begon met de voorbereidingen voor het vrijmaken van spectrum in het 700MHz gebied ten behoeve van mobiele apparaten.