500m-schotel nadert voltooiing

Dit is geen 500m nee...

Dit is geen 500m nee...Volgens China's door de staat gecontroleerd nieuwsagentschap Xinhua zal de Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope (FAST) klaar zijn in 2016. Daarmee kunnen onderzoekers radiosignalen waarnemen (en mogelijk tekenen van leven) van planeten die om miljoenen sterren en zonnestelsels draaien.

 

 

Het door de militairen geleide ruimteprogramma van China werkt aan de grootste radiotelescoop ter wereld; een gigantisch bouwproject. Als het klaar is, heeft de schotel zelf een oppervlakte van 30 voetbalvelden, en dat kan een geheel nieuw licht werpen op ons beeld van het heelal, en onze zoektocht naar leven op andere planeten.

De bouw van het FAST project begon in 2011 en wordt uitgevoerd in een natuurlijke vallei in de Karst bergketen in de provincie Guizhou. Deze schotel met een halve kilometer diameter zet de 305 meter diameter schotel van Arecibo in Puerto Rico in de schaduw, maar: de SARL (Zuid-Afrikaanse radioclub -red) zegt dat alleen hun SKA array nog gevoeliger zal zijn als deze klaar is.