Propagatie bepalen met APRS

aprs

APRSAPRS is natuurlijk bekend: het amateur tracking systeem dat gebruikt wordt om je positie weer te geven. Maar dat je daarmee ook propagatie kunt bepalen is betrekkelijk nieuw.

 

 

Hoe werkt het? De packets in de ether worden opgepikt door APRS steunpunten die op hun beurt vaak weer ergens met het internet verbonden zijn. Als er gunstige omstandigheden zijn, reizen die packets soms honderden kilometers om opgevangen te worden door een APRS steunpunt dat dus niet in de buurt van het zendende station is. Doorgaans is de reikwijdte van een APRS packet in de ordegrootte van tientallen kilometers, maar als het meer wordt, is er vermoedelijk sprake van condities. En dat kan je weergeven op een kaart, waarbij de kleuren de afgelegde afstanden weergeven:

In die regio's zijn er dan aanwijzingen voor propagaties. Zelf live volgen? Het kan via deze link . Even de kaart opzij slepen voor Europa en je hebt een prima real-time overzicht van de condities op 2m. Bookmarken!