Een dozijn Galileo’s

Galileo, nu echt!

Galileo, nu echt!De snelheid waarmee Europa werkt aan het eigen satelliet nagivatie systeem loopt aardig op met de lancering gisteren van het nieuwste paar Galileo satellieten. De lancering verdubbelde het aantal satellieten in negen maanden.

 

 

Galileo 11 en 12 werden gelijktijdig gelanceerd om 11:51 UTC (12:51 MET, 08:51 lokale tijd) vanaf Frans Guyana met een Sojoez raket.

Deze zesde Galileo lancering was er een volgens het boekje: alle Sojoez trappen werkten zoals gepland, resulterend in het in baan brengen van de twee satellieten door de laatste Fregat trap, in een baan dicht tegen de 23.500 km hoogte, zo'n 3 uur en 48 minuten na de start.

“Met de lancering van vandaag heeft Europa haar aantal Galileo satellieten in een baan om de aarde in slechts negen maanden verdubbeld,” zegt Jan Woerner, algemeen directeur van ESA.

“Tesamen met de grondstations die nu over de hele wereld ingericht worden, brengt dit de voltooiing van Galileo binnen bereik. De eerste Galileo dienstverlening staat gepland om volgend jaar te beginnen, wat het belang van deze investering benadrukt.”

“De uitstekende performance van deze satellieten, gemeten op de grond, stelt Europa in staat zich aan te sluiten bij de club van wereldwijde dienstverleners van navigatiesystemen,” zegt Didier Faivre, ESA’s directeur van Galileo en Navigatie-gerelateerde activiteiten.

“Productie, testen en lancering van de resterende satellieten gaan door op regelmatige basis volgens plan.

“Vervolgens zal na de zomerstop van 2016 het tempo van de lanceringen verder opgevoerd worden met de eerste van drie aangepaste Ariane 5 draagraketten die in plaats van twee, vier satellieten tegelijk in een baan kunnen brengen.”

Deze maand is de 10e verjaardag van de lancering van Europa’s allereerste navigatie satelliet: GIOVE-A, op 28 december 2005. Die stelde de frequenties voor Galileo veilig, verzamelde data over de middelhoge baan en testte vast wat hardware voor de werkende systemen.