Sub-9kHz nieuws

Stukje spectrum

Stukje spectrumVoor de amateurs op leeftijd ongeveer de gehoorgrens, maar voor anderen een onontgonnen experimenteergebied: de 9kHz band. Roger Lapthorn G3XBM presenteert het laatste VLF nieuws op de 'Sub 9 kHz' site.

 

 

Er is een groeiende interesse in amateur radio experimenten onder de 9 kHz in de zogenaamde 'Dreamer's Band'.

Vóór 2010 verwachtten weinigen dat er serieuze afstanden overbrugd zouden kunnen worden door radio amateurs op VLF. De uitgestraalde vermogens zijn laag, antennes uitermate inefficiënt en dus had deze band zo ongeveer alles tegen. Maar door de opkomst van krachtige weak signal processing software en de toewijding van een handvol enthousiastelingen is dat inmiddels aardig veranderd. Er zijn – en worden nog steeds – spectaculaire resultaten behaald. De Sub 9 kHz site verzamelt de activiteiten op deze band.

In Engeland bestrijkt de Dreamer's Band 8.7-9.1kHz. Deze band is daar toegewezen door middel van een aparte licentie; de Notice of Variation op de bestaande Amateur Radio licentie. Op dit moment zijn er daar slechts een handvol stations actief op VLF. In Europa, waar men wat minder last lijkt te hebben van licentieperikelen op deze band, komen er per week meer stations bij. Daarnaast is er ook interesse in andere delen van de wereld waaronder Alaska, het vasteland van Amerika, Australië en Japan.

Een aantal stations hebben zogenaamde "grabbers" geïnstalleerd: ontvangers die met het internet verbonden zijn zodat de zendende stations en andere geïntereseerden kunnen zien wie er allemaal ontvangen worden en waar.

Zie de Sub 9 kHz site op
https://sites.google.com/site/sub9khz/

VLF Nieuws 2016
https://sites.google.com/site/sub9khz/vlf-news-2016