Amateurs hacken goedkope digitale radio

Chinees lulijzer

Chinees lulijzerEen van de betere eigenschappen van radio amateurs is hun gave om oplossingen te vinden voor bijna elk communicatie gerelateerd probleem. En dat is maar weer eens bewezen met de recente aankondiging dat een paar amateurs die over de middelen beschikken, waaronder Patrick, W7PCH en Christiane, DD4CR, een van de meest populaire DMR radio's die momenteel op de markt is – de Chinese TYT MD-380 – gereverse engineerd ("gehackt") hebben, waardoor volledig open source firmware in de radio geladen kan worden.

 

Met de mogelijkheid om open source firmware in de radio te laden, zijn amateurs in staat om de werking van de radio compleet te herzien zodat hij meer mogelijkheden krijgt, zoals de ondersteuning voor meerdere digitale modes, zoals D-STAR, P25, System Fusion, de mogelijkheid om er een multi-mode digitale scanner van te maken, en nog veel meer. (Let op: men spreekt van de mogelijkheid. Die software is er nog niet! -red) Vanwege de onwillige houding van de grote amateurradiofabrikanten, waaronder Yaesu, ICOM, Kenwood en Alinco, om te standaardiseren op één digitale mode, of desnoods een multi-mode digitale radio aan te bieden aan amateurs, worden amateurs nu gedwongen om aparte radio's te kopen voor elke digitale mode. (Voor mij een reden om die hele digitale meuk links te laten liggen, niet in de laatste plaats doordat binnen die digitale kliek ook nog eens heibel onstaat -red) In maart 2014 kondigde Jerry Wanger van Connect System de CS7000 aan, een multi-mode digitale radio voor de amateurmarkt, die initieel DMR en D-STAR zou ondersteunen, maar die vanwege diverse problemen nooit op de markt gekomen is. Maar met deze aankondiging is het waarschijnlijk dan de amateurgemeenschap nu zelf de radio gaat ontwikkelen waartoe de gerenommeerde fabrikanten niet in staat zijn gebleken (of niet wilden…), en dat zal de TYT MD-380 radio nog heel populair gaan maken.

De TYT MD-380 wordt bij de 446shop al aangeboden voor $135.