Cobra antenne

antenna-small

antenna-smallIk had er nog nooit van gehoord, maar werd er op geattendeerd door een irritante reclamebanner boven een ander artikel dat ik aan het lezen was. Een Cobra antenne. En irritant of niet, dan word ik toch weer nieuwsgierig naar wat daar achter zit.

 

 

De site zegt het volgende over de werking:

"Op de primaire en harmonische werkfrequenties werkt deze antenne identiek aan een kippenladder-gevoede doublet antenne. Het grote verschil is dat de meerdraads-elementen van de Cobra daarnaast nog twee resonantiepieken vertonen ónder de fundamentele resonantiefrequentie van de antenne. En daardoor is het frequentiebereik veel groter dan die van een conventionele doublet of G5RV. De 40m Cobra (in het originele artikel staat '140ft' omgerekend naar 80m, maar dat is toch echt 42,67m -red) resoneert ook bij 2,8 MHz en op 160 meter. Op dezelfde manier resoneert de 22m Cobra (73ft) op 60 en 75 meter. Amateurs vervangen dan ook in toenemende mate hun G5RV's en andere multi-band dipolen door een Cobra vanwege de grotere bandbreedte en uitstekende prestaties."

Hoe het werkt? Een tekeningetje op de site toont het volgende:

tuner

De claims over de performance van de antenne zijn dat hij net zo goed presteert op de grondfrequentie waar hij voor bedoeld is en hoger als een full size dipool, en op de subfrequenties – vanwege het feit dat hij daar eigenlijk te kort is – een beetje minder. Verder is altijd een tuner nodig, waarvan wel gezegd wordt dat ingebouwde tuners – die vaak maar tot 1:3 corrigeren – voldoende zijn, en een 4:1 balun.

Kopen kan je al vanaf $99, maar interessant is natuurlijk om gewoon zelf eens zo'n ding met wat draad in elkaar te zetten om te kijken wat het doet. Daar zijn we per slot van rekening amateurs voor nietwaar.