Morse – ups en downs

cw key - who needs a mike

cw key - who needs a mikeIk kan het niet nalaten er even over te zeiken. Eind vorige eeuw, weet je nog? Nederland was verdeeld in twee kampen, die elkaar met enige regelmaat in de haren vlogen. De reden? Morse.

 

 

Er was sprake van het afschaffen van de morse-eis voor het gebruik van de HF-banden. Tot en met 1999 was morse een must, omdat sommige primaire bandgebruikers nog CW als communicatie gebruikten, en dan moesten ze jou als zendamateur wel in die taal kunnen verzoeken om QSY te gaan. Maar uit de wereld van de motorisch gemankeerde amateurs werd de roep om afschaffen steeds sterker. Het zou een "elite-filter" zijn voor de HF-banden, niet meer van deze tijd (Waarom niet? Als alle andere modes falen, werkt CW vrijwel altijd), alleen in stand gehouden worden door PA-nullers om nieuwe aanwas te weren, kortom, er werd een heleboel kabaal gemaakt en argumenten aangedragen om morse om zeep te helpen. En zo geschiedde. Je zou verwachten dat er een golf van opluchting door de amateurgelederen zou gaan: zaak gewonnen, case closed, HF-beam bij de oude C-amateurs in die mast en gaan met die banaan.

Niets was minder waar. Want wat was het geval? Degenen die nog CW hadden gedaan als toelatingseis voor de HF-banden, hebben "morse included" op hun machtiging staan. En amateurs die na het afschaffen van de morse-eis examen hebben gedaan, hebben dat – uiteraard – niet. Boeie, zou je zeggen. Er is nog een periode geweest dat je voor bepaalde landen (Frankrijk bijvoorbeeld!) nog wel degelijk CW op je machtiging moest hebben staan om daar op HF uit te mogen komen. Maar voor zover ik weet hebben vrijwel alle landen, zeker de Europese, de morse-eis laten vallen. Dus waar hebben we het over? Nou, Discriminatie! Hullie hebben iets en wij kunnen dat boehoe nooit meer krijgen en dat is gemeen!

Je gelooft het niet. Er werden ontsnappingsroutes opgezet via België om daar alsnog morse examen te kunnen/mogen doen, en gelobbied bij het AT om dat weer bijgeschreven te krijgen op de machtiging. En als klap op de vuurpijl is nu "Het bestuur van de DKARS van mening dat alle geregistreerde radiozendamateurs gewoon weer in Nederland een officieel examen moeten kunnen doen." Klompen breken. Broeken zakken af. Jaren heeft een groot deel van de amateurwereld op haar achterste benen gestaan om de morse-eis afgeschaft te krijgen. En nou het zover is, gaat diezelfde groep (of in elk geval grotendeels dezelfde groep, degenen die CW al op hun machtiging hadden zal je er niet over horen) lopen muiten dat ze weer examen willen doen.

Mijn mening? Kap met die onzin. Als je op de Dag voor de Amateur een certificaat wil halen met daarop je behaalde CW-snelheid, prima. Leer vooral CW: in pile-ups is het vrijwel de enige mode waarin je als Nederlander een kans maakt omdat de toegestane vermogens in het buitenland vele malen groter zijn dan de onze. Daar wordt 100W als stuurvermogen voor de eindtrap gebruikt. Dan ben je in SSB kansloos, maar een goede CW operator haalt een zacht CW-signaaltje moeiteloos uit het geweld. Sterker nog: als wij in Liechtenstein aan de andere kant van de pile-up zitten, is het juist een sport die zachte signaaltjes eruit te halen. Luigi horen is geen kunst. Maar ga nou niet de overheid opzadelen met het maken van kosten voor het inrichten van een CW-examen; kosten die onvermijdelijk via de machtiging weer op de amateurs verhaald gaan worden, naast de examenkosten. Jullie wilden de morse-eis van tafel. Dat is gebeurd; niemand vraagt er nog om, het is niet noodzakelijk meer voor toegang tot de HF-banden zoals jullie wilden, dan nu ook stoppen met zeuren dat je weer een examen wil. Die kans heb je gehad en zelf weggestemd. Dus: Certificaat uitgegeven door de amateurverenigingen? Ik reken het goed. Maar een officieel staatsexamen? Onzin. Dat is nu écht niet meer van deze tijd.