ISS zet satellieten overboord

Ook zo'n vliegend melkpak

Ook zo'n vliegend melkpakVanuit het International Space Station (ISS) is een pakket met twee satellieten uitgezet welke voorzien zijn van Amateur Radio payloads als als onderdeel van de samenwerking tussen de A en M universiteit uit Texas en de universiteit van Texas te Austin.

 

 

De AggieSat4 (AGS4), gebouwd door de studenten van de A en M universiteit zal, als hij ver genoeg weg is van het ISS (over ongeveer een maand), de Bevo-2 CubeSat vrijgeven. Beide scholen werden ondersteund door NASA's Johnson Spaceflight Center (JSC) tijdens het ontwerpen, bouwen, testen en lanceren. Het doel van het overkoepelende LONESTAR project (Low Earth Orbiting Navigation Experiment for Spacecraft Testing Autonomous Rendezvous and Docking) is om de twee satellieten individueel met elkaar te laten koppelen middels docking en undocking testen.

"Het ultieme doel is om manieren te vinden voor kleine ruimtevaartuigen om automatisch te koppelen in de ruimte," zegt Helen Reed, KD7GPX, professor in ruimtevaarttechniek en directeur van het AggieSat Lab van Texas A&M tegen de NASA. "We hebben eenvoudige systemen nodig die ontmoeting en koppelen met andere systemen kunnen realiseren zonder de hulp van mensen, wat in het bijzonder van belang wordt als we verder de ruimte in gaan. Dat zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden bij bevoorrading en reparatie."

Het AggieSat team ontving de eerste bakensignalen van de satelliet op hun Texas A&M Riverside Campus grondstation. Het AggieSat4 team vraagt elke radioi amateur die het baken ontvangt om de data naar het AGS4 team te sturen via email: aggiesattamu.edu"> aggiesattamu.edu .

AggieSat4 zendt met 9.6 kbps FSK telemetrie en 153.6 kbps FSK op 436.250 MHz. Zodra hij in zijn eigen baan zit, zendt Bevo-2 op 437.325 in CW en 38.4 kbps FSK.

Beide satellieten werden naar het ISS gestuurd tijdens de bevoorradingsmissie van 6 december 2015. Eerder vorige week bereidden astronauten Tim Peake, KG5BVI, en Scott Kelly de uitzetting van het LONESTAR fase 2 missie satelliet pakket vanuit het ISS voor, met behulp van de SSIKLOPS deployer. De satelliet missie zal ook communicatie crosslinks demonstreren, data uitwisseling, GPS-gebaseerde navigatie, en andere taken. AggieSat4 gaat foto's maken van het loskoppelen van de Bevo-2.

De satellieten werden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld door de studententeams op de twee universiteiten. Beide teams waren verantwoordelijk voor de ontwikkelplannen voor hun satelliet en ze moesten bepaalde missiedoelen halen.