RIVM: verband straling en gezondheid niet eenduidig

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de resultaten vaneen onderzoek naar de mogelijke langetermijneffecten van elektromagnetische straling op de gezondheid van werknemers gepubliceerd.

 

 

Volgens de onderzoekers is er op basis van de huidige kennis geen eenduidig antwoord op de vraag of er een verband is tussen de effecten van de straling op de gezondheid van mensen. 

Zo zijn er volgens het RIVM aanwijzingen dat er een verband is tussen (laagfrequente) elektromagnetische velden en de mate waarin de zenuwziekte ALS voorkomt. Maar het is niet duidelijk of deze velden de daadwerkelijke oorzaak zijn of andere factoren op de werkplek, zoals chemische stoffen of elektrische schokken (Ja, die krijg ik dagelijks op mijn werkplek… -red). Wat betreft andere mogelijke gevolgen, zoals ziekten van het zenuwstelsel, dementie of MS, spreken studies elkaar tegen of is er nog te weinig onderzoek gedaan. Dit geldt ook voor verschillende vormen van kanker.

Het ministerie van Sociale Zaken had het RIVM opdracht gegeven tot het onderzoek ter voorbereiding van nieuwe wetgeving in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Deze gaat in juli van dit jaar in ter implementatie van de Europese richtlijn over werknemers en elektromagnetische velden en moet werknemers hier beter tegen beschermen. Deze richtlijn ziet op de directe gezondheidseffecten van elektromagnetische velden, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor effecten op de lange termijn. Het ministerie wilde deze stelling onderbouwd zien.

Het rapport is daarnaast bedoeld om beleidsmakers, onderzoekers en andere belanghebbenden te informeren over de stand van de wetenschap en om hen in staat te stellen om te bepalen of nader onderzoek noodzakelijk is. Het RIVM zegt de ontwikkelingen op dit onderzoeksgebied te zullen blijven volgen. 

De nieuwe wetgeving ziet dus alleen op de directe effecten van elektromagnetische velden op werknemers. Deze komen onder meer voor bij antenne-installaties. Voorbeelden van effecten zijn prikkeling van de zenuwen of opwarming van organen.