Zweden wijst DAB (weer) af

dab

dabHet Grondwettelijk Permanent Committee (KU) van het Zweedse parlement heeft de evaluatie van Digitale Radio van de Nationale Audit 2015, waarin de overgang van FM naar DAB+ tussen 2017 en 2022 verworpen werd, verwerkt.

 

Na een kort debat en zonder tegenstem van alle 8 politieke partijen voegde het Parlement het besluit toe aan het dossier. En dat markeert het einde van een 24-jarige periode waarin men geprobeerd heeft om FM te vervangen door DAB in Zweden.

Al in juni 2015 besloot de overheid om het voorstel voor een overgang naar aardse digitale radio af te wijzen. In november werd dit al verwerkt in de begrotingsvoorstellen aan het Parlement.
——————–
Deze stemming binnen het committee kwam niet als een verrassing aangezien er al een toenemende scepsis bestond bij de meeste partijen ten aanzien van het sluiten van de FM band. Een jaar geleden werd tijdens de consultatieronde het voorstel in twijfel getrokken door gerenommeerde instituten als PTS the telecom authority, KTH Royal Institute Of Technology, the Armed Forces, the Transport Agency en the Competition Authority naast organisaties zoals de Royal Swedish Academy of Engineering Sciences, Ericsson en de Community Radio Assn.
——————–
KU heeft geluisterd naar de argumenten voor DAB+ van de twee commerciële netwerken en de publieke omroep Sveriges Radio (SR) maar ook naar kritisch commentaar van de Public Service Council. KU merkt op dat de overheid in haar verklaring zegt dat het niet uitgesloten is dat de digitalisering van aardse radio op de toekomstige agenda komt. KU is tevreden met het plan van de overheid om de internationale ontwikkelingen op dit gebied in te gaten te houden. Echter, het committee had geen andere opmerkingen dan dat de verklaring aan het dossier toegevoegd moest worden.
——————–
Sveriges Radio startte met het continu testen van DAB in Stockholm al sinds 1992 en ging in 1995 officieel de lucht in met DAB, hetzelfde jaar waarin de BBC DAB in Engeland introduceerde. In 2005 werd DAB voor de eerste keer afgewezen door de sociaal democratische overheid. Programma's zijn onofficieel uitgezonden via DAB en DAB+ zenders in vier grote steden, maar er werden slechts enkele luisteraard gemeld.
 ——————–
Tegenwoordig luistert een derde van de publieke radio-luisteraars on-line. Dat is voornamelijk het gevolg van het wijdverbreid gebruik van smartphones op 3G/4G LTE netwerken in Zweden. Hoewel SR nu gedwongen wordt om de DAB agenda te verlaten, gaat SR de politiek nu wel verzoeken om haar internet activiteiten op te nemen in de publieke taakstelling voor 2018.
——————–
De twee commerciële radio netwerken Bauer en MTG hebben nog steeds licenties om later dit jaar te mogen starten met DAB+ uitzendingen. Maar de verwachting is dat ze niet voor uitsluitend DAB gaan zonder dat de publieke zenders meedoen. 60% van de radioluisteraars in Zweden luistert naar SR. Tijdens de consultatie rond het DAB voorstel werd het voorstel eveneens afgewezen door de lokale omroep organisaties.