Kathrein toont antennes voor 700 MHz en small cell in straat

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!Kathrein heeft antennes ontwikkeld voor het 700 MHz spectrum dat de komende jaren beschikbaar komt voor LTE. De Duitse fabrikant van antennesystemen is een belangrijke partner voor Ericsson. Op het Mobile World Congress (MWC) toonden Ericsson en Kathrein een preproductiesysteem van een XPol Base Station Antenne met acht poorten en vier antennes.

 

Het LB (Low band) systeem is geschikt voor 698-960 MHz, dus de huidige en toekomstige vergunningen in 700, 800 en 900 MHz spectrum. De HB (High Band) systemen zijn ontwikkeld voor 1800 MHz – 2,1 GHz en 2,6 GHz-3,5 GHz. In verschillende configuraties kunnen twee tot zes antennes worden opgenomen in één behuizing. Vanaf 2017 gaan ze in productie, op tijd voor de uitrol van het 700 MHz-spectrum in de voorhoede van Europese landen.

In Nederland komt volgens de planning het 700-spectrum beschikbaar vanaf 1 januari 2021. De vanaf 2013 geplaatste apparatuur heeft er dan acht jaar op zitten. Die antennes zijn wellicht technisch nog goed, maar economisch afgeschreven, verwacht een medewerker van Ericsson op de stand. De business case is nog niet te bepalen.

Verstopte small cells

Kathrein heeft verder een antennesysteem ontwikkeld voor small cells, dat wordt geïntegreerd in mangaten in de straat. Swisscom is de eerste klant van Kathrein Street Connect. De oplossing is live getest in Bern en wordt dit jaar in Zwitserse steden uitgerold. Het microcell base station zit in bestaande mangaten van een telecombedrijf. De antenne wordt onzichtbaar geplaatst in een boorput.

De komende jaren gaan veel mobiele operators hun stedelijke netwerken verdichten met small cells. De moeizame verwerving van opstelpunten dwingt ze tot creatieve oplossingen. Exploitanten van abri's en mupi's hebben een zelfstandige business case om bushokjes te voorzien van glasvezel. Schermen tonen de vertrektijden van de bus en outdoor reclame. Die connectiviteit wordt ook gebruikt om een small cell te plaatsen. JCDecaux biedt locaties in Amsterdam aan en heeft zowel KPN als Vodafone al bevestigd als klanten.