Midland GB1

bakkie1Je zou het bijna vergeten als zendamateur, maar er zijn ook nog mensen zónder licentie. Midland heeft dat goed gezien, en heeft een PMR setje voor gebruik in de auto op de markt gebracht: de GB1.

 

 

Vooral als je met een groep mensen op weg gaat (wintersport etc.) is het handig als je onderling contact kunt houden. Dan is het gepruts met portofoontjes in de auto niet handig, omdat de afstraling vanuit de auto niet optimaal is wat het bereik aanzienlijk beperkt. In Amerika bestaan dit soort producten al, maar in Europa had ik ze nog niet eerder gezien. Er zit een slede bij de set, zodat je 'm op de plaats van bestemming uit kunt nemen en in de broekzak of de reistas stoppen. Er wordt een kleefvoet antenne bijgeleverd die vast met de set verbonden is via een 4 meter lange kabel, omdat de PMR wetgeving nu eennmaal eist dat de antenne onderdeel van de set is (…)

De set heeft 99 kanalen, wat nogal onzinnig lijkt met slechts 8 beschikbare frequenties, maar naast de 8 'kale' frequenties kunnen in de overige 91 kanalen allerlei CTCSS en DCS combinaties geprogrammeerd worden. Als je 'm op kanaal 40 zet, kan hij zo voor een 27MHz bakkie doorgaan.

Op de front zitten knoppen voor het instellen van het volume en het gewenste kanaal, de helderheid van het display dat in 6 stappen te regelen is, de powerknop maar ook een knop waarmee het display 180 graden gedraaid kan worden. Handig als de set tussen de twee voorstoelen geklemd wordt en de passagier neemt de communicatie over. Het vermogen is 0,5W, maar voor de export is ook een 5W versie verkrijgbaar. Dat doet vermoeden dat de eindtrap gewoon in een begrenzing staat en wel wat meer kan. De set is via software te programmeren.

Kost dat? €145 bij b.v. Communication World bijvoorbeeld. Wel een hoop geld voor een veredelde portofoon, maar voor wie van een beetje luxe houdt is het een fraaie oplossing voor comfortabele vergunningsvrije communicatie.

Nog wat fotootjes: