OTH radars vaste bezoekers amateurbanden

iaru

iaruHet International Amateur Radio Union Region 1 (Europe/Africa) Monitoring Systeem (IARUMS http://www.iarums-r1.org) rapporteert een golf van over the horizon (OTH) radar signalen op diverse Amateur Radio HF banden — zowel in exclusieve als in gedeelde segmenten. Veel van deze signalen worden gehoord buiten de grenzen van Regio 1.

 

's-Avonds hoor je nogal eens een 50 kHz brede Russische OTH radar op 80 meter, vaak in het CW deel van de band. Een meestal langdurig Russisch OTH signaal van ongeveer 13 kHz breed is gehoord in het 7000-7100 kHz segment van 40 meter, terwijl soms digitaal verkeer (FSK of PSK), en een "Codar-achtige radar vanuit het verre oosten" gehoord zijn in het 7000-7200 kHz segment naast nog CW uitzendingen die niet van amateurs afkomstig zijn.

Dezelfde OTH radar die op 40 meter gehoord wordt, verschijnt ook op 20 meter, tesamen met digitaal verkeer in FSK of PSK en in CW plus breedband OTH radar signalen uit China. Sommige monitoring rapporten wekken de nieuwsgierigheid op, zoals deze op 14.280 MHz, gemeld door IARU Regio 1 Monitoring System Coordinator Wolf Hadel, DK2OM: "Vrouwelijke stem met versleutelde berichten — cijfers — 'SZRU' = Buitenlandse inlichtingendienst van Oekraïne in Rivne — elke woensdag om 1005 UTC."

Breedband OTH radars vanuit China, Australië, Cyprus en Turkije zijn gehoord op 15 meter. Op 10 meter zijn radars vanuit Iran gehoord met FM CW en verschillende sweep rates, maar ook visserijboeien in het CW deel, en taxidiensten in spraak vanuit Rusland.

Visserijverkeer wordt waargenomen op bijna alle HF banden, naast ook een keur aan omroepstations, inclusief de derde harmonische van Radio Tajik (4765 kHz) op 14.295 MHz, Radio Taiwan en Myanmar Radio, beiden op 7.200 MHz, en Radio Hargeysa in Somalië op 7.120 MHz.