Ballon vliegt de wereld rond

Weerballon

WeerballonOp maandag 21 maart 2016 voltooide de UBSEDS14 ballon, gelanceerd door studenten van de Universiteit van Bristol, een rondje om het noordelijk halfrond.

 

 

We schreven al eerder dat de ballon over Algerije en Tunesië was gevlogen – en dat was al bijzonder – maar inmiddels heeft hij dus zijn reis om de wereld voltooid. 

ubseds14-balloon-track-as-at-2016-03-21-1300

De ballon werd gelanceerd op maandag 8 maart, met als voeding slechts een enkele AA Lithium Energiser batterij (LR91).

Tijdens zijn vlucht op een hoogte van ongeveer 11.500m zond de ballon telemetrie gegevens uit met een interval van 4 minuten en een uitgangsvermogen van 5 dBm (3mW) in mode Contestia 16/1000 op 434.600 MHz USB. Elk telemetrie pakket wordt voorafgegaan door 10 seconden van 1Hz piepjes voor handmatig afstemmen en een RSID tone voor automatische afstemming als je de geschikte software hebt. Daarnaast heeft de payload de mogelijkheid voor 144 MHz APRS.

De ballon heeft een diameter van 1.5m en de payload weegt slechts 21.3 gram. Ondanks het geringe gewicht zitten er veel geavanceerde technieken in, zoals Geofencing technologie om te voorkomen dat de ballon boven bepaalde landen uitzendt, maar ook kan hij zijn APRS frequenties aanpassen aan het gebied waar hij overheen vliegt. Die zijn immers niet wereldwijd hetzelfde. En dat allemaal in 21.3 gram…

UBSEDS14 informatie is te vinden op
http://www.bristol-seds.co.uk/hab/flight/2016/03/07/ubseds14.html