Wordt zonne-energie de nieuwe stoorbron?

Flare

FlareInteressante discussie in de QST van april 2016, met als onderwerp: "Can Amateur Radio and solar power coexist?" – of, in goed Nederlands, kan zonne-energie bestaan naast amateur radio?

 

 

Even over de aanleiding: In Amerika heb je de Society of Broadcast Engineers, zeg maar de vereniging van omroeptechnici. Deze club lobbyt momenteel over een commercieel onderwerp wat echter ook ons radio amateurs raakt. Neem daarbij in aanmerking dat AM in Amerika nog volop in gebruik is, en dat – zoals we weten – storing heviger wordt naarmate je lager in frequentie gaat luisteren. Dan begrijp je waarom ze zich daar zorgen maken.

Wat is het geval: "De SBE dringt er bij het Amerikaanse AT (FCC) op aan om te beginnen met een storingsbeheerplan voor de AM band, gebaseerd op regelgeving die HF storing beperkt vóórdat het een probleem wordt, en niet nadat het een feit geworden is, en op het invoeren van deze regelgeving. De FCC moet tevens de huidige omgevingsstoring in de MF band bestuderen, met als doel het bijwerken van eerdere studies over dit onderwerp. Dat geeft dan een aardig beeld van hoe je controle over het HF spectrum kunt houden. De SBE suggereert daarbij dat AM omroep nooit beter gaat worden met een steeds slechter wordend storingsniveau in de banden onder 30MHz als daar geen regelgeving plaatsvindt."

In het kort komt het erop neer dat die techneutenclub wil dat er regels komen om hun AM omroepband tegen storing te beschermen. En daar hebben wij natuurlijk ook baat bij, want 160m ligt helemaal niet zover van de AM-band af. Die regels zouden eisen moeten stellen aan de hoeveelheid storing die apparaten mogen veroorzaken. De grootste angst van Amerikaanse radio amateurs van dit moment is namelijk dat tientallen buren zelf zonnepanelen gaan installeren met een doe-het-zelf pakket, of dat lokale installateurtjes met een minimum aan ervaring dit gaan doen zonder rekening te houden met de QRM die dit soort (vaak schakelende!) systemen kunnen produceren. En dat is een veel grotere nachtmerrie dan dat Power Line Communicatie (ethernet via het lichtnet) ooit had kunnen worden…