Raspberry 3 verslikt zich nogal eens

Pi

PiDe Raspberry Pi 3 heeft een probleem dat bevestigd is door de makers, maar dat niet openbaar gemaakt wordt: De Minicomputer maakt soms verkeerde berekeningen.

 

 

Christoph Bothe, DL4YCZ, meldt dat in een e-mail naar de redactie. De kleine computer op credit card formaat is onlangs uitgebracht in versie 3. De belangrijkste vernieuwingen zijn nu: Een CPU geklokt op 1,2 GHz (4 core Cortex A-53 64-bits processor) en WLAN en Bluetooth-interface.

In het Raspberry Pi Forum is de discussie te lezen op https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=63&t=139712 . Laat je het testpakket LINPACK lopen op de RPi3 (met LINPACK wordt ook de volgorde van de snelste 500 mainframes in de wereld jaarlijks vastgesteld), dan verslikt de CPU zich na 5 tot 10 minuten in het oplossen van de stelsels van lineaire vergelijkingen. Dit doet denken aan een bug in Intel's Pentium 3, die gewoon te warm werd van binnen in een klein gebied en vervolgens bits dumpte tijdens berekeningen in registers. De gebruikelijke verdachten bij dergelijke fouten zijn een te zwakke voeding, maar dat is het deze keer niet. Je kunt het probleem vermijden door de klokfrequentie op 1 GHz of lager te zetten, of de voedingsspanning van de CPU wat te verhogen (dat de levensduur van de CPU bekort!) of de installatie van een grotere koelplaat met een ventilator erachter (past niet in de behuizing). O.a. door zijn energiebesparende functies is de Raspberry Pi populair in vele amateur radio projecten.