Brand zendmast Rotterdam

VUURtoren

VUURtorenHet begint een trend te worden, zendmasten die in de fik gaan. Gistermiddag kort na 13.00 brak brand uit door een technisch defect in een installatie op de begane grond van de zendtoren aan de Anthony Fokkerweg in de Waalhaven in Rotterdam.

 

 

De brandweer kon pas echt aan de slag nadat de stroom was uitgeschakeld. De installatie wordt gevoed door 23.000 Volt en dat kietelt nogal als je daar een brandslang op zet.

Zenders in de regio, Radio Rijnmond en Radio West, hebben nog steeds last van de gevolgen van de brand. Ook andere zenders die gebruik maken van de zendmast in de Rotterdamse Waalhaven, zoals Radio 1, Radio 4 en de commerciële zenders, ondervinden hinder in de regio.

Op de begane grond kwamen dikke rookwolken naar buiten. Een technisch medewerker van Alticom, de exploitant van de mast, zat op 50 meter hoogte (op de 17e verdieping) in de toren enige tijd opgesloten en kon via luchtsluizen naar een kantoorpand ernaast weer buiten komen. Hij mankeerde niets. Het kantoor werd ontruimd. Tientallen mensen moesten naar buiten. Aan het eind van de middag is het gebouw weer vrijgegeven, aldus de politie.

Internet

Alticom gaat proberen de precieze oorzaak van de brand te achterhalen en wil de zenders weer zo snel mogelijk in de lucht krijgen. Gewerkt wordt aan een alternatieve stroomvoorziening. Een prognose over het tijdstip van herstel kon een woordvoerder woensdag aan het eind van de middag niet geven, maar waarschijnlijk duurt het tot donderdag. De meeste zenders hebben laten weten dat ze nog wel via internet te beluisteren zijn. Radio Rijnmond heeft ook een noodzender ingeschakeld. En dat is maar goed ook, want Radio Rijnmond en Radio West zijn nota bene de regionale rampenzenders… Dat dit een kwetsbare situatie is als je geen noodplan hebt, is inmiddels ook tot de rest van de wereld doorgedrongen. Ik vertrouw toch maar liever op mijn eigen zenders met accuvoeding…

Vuurtje?

Alticom verwacht dat in elk geval donderdagochtend alle zenders weer normaal te beluisteren zijn. Een deel van de zenders was in de nacht van woensdag op donderdag direct al weer goed te ontvangen.