3D-printer af te luisteren

AlFaruque-1080x678

AlFaruque-1080x678Niet zo heel veel met amateurradio te maken, maar wel een leuk dingetje om te weten: onderzoekers van de Amerikaanse University of California wisten via reverse engineering een door een 3D-printer vervaardigd object na te maken door de printer letterlijk af te luisteren.

 

 

Een team onder leiding van Mohammad Al Faruque, directeur van UCI’s Advanced Integrated Cyber-Physical Systems Lab, liet zien dat iets simpels zoals een mobiele telefoon naast een printer geplaatst kan worden en op die manier het geluid van het printen kan opnemen waarin informatie zit over de precieze bewegingen van de printkop. De geluidsopname kan vervolgens gebruikt worden om het geprinte object te reverse engineeren en ergens anders weer te printen. Gedetailleerde processen kunnen op deze manier ontrafeld worden door dit soort spionage activiteiten, waarmee behoorlijke risico's voor bedrijven onstaan.

"In veel fabrieken wordt het personeel niet gemonitord voor wat betreft het gebruik van hun smartphones, om maar wat te noemen,” zei Al Faruque. “Als bewerkings- en productinformatie gestolen wordt tijdens de prototype fase, dan kunnen bedrijven grote financiële verliezen lijden. Op dit moment is er nog geen manier om systemen tegen dit soort activiteiten te beschermen, maar waarschijnlijk wordt dat in de toekomst wel het geval.”

Al Faruque’s team haalde een nauwkeurigheid van bijna 90 procent bij het reproduceren van een sleutelvormig object met behulp van het geluid van het maken van het origineel.

Hij stelt voor dat men eens na gaat denken over een manier om het geluid dat van de 3D-printers afkomstig is, te storen; bijvoorbeeld via een bron die witte ruis genereert of door middel van oplossingen op basis van algoritmes. Een minimale oplossing als fundamentele maatregel is volgens Al Faruque voorkomen dat mensen smartphones bij zich dragen in de buurt van printers die prototypes fabriceren. De smartphones van tegenwoordig hebben, zo merkt hij op, sensoren die een breed scala aan analoge signalen kunnen vastleggen.