Vervolgonderzoek naar Internet of Things

AT-logo

AT-logoAgentschap Telecom laat een vervolgonderzoek doen naar de ontwikkeling van Internet of Things (IoT). Het onderzoek moet inzicht geven in de gevolgen voor het spectrumgebruik.

 

 

‘Met het onderzoek willen we een aantal resultaten van eerder onderzoek uitdiepen’, zegt Gerard Kuipers, adviseur strategie bij Agentschap Telecom. ‘Vorig jaar heeft het ministerie van Economische Zaken onderzocht wat het Internet of Things voor Nederland betekent. Zo bleek onder meer dat er in 2020 naar schatting 240 miljoen apparaten data uitwisselen en communiceren. Via internet, via smartphones, met mensen en met elkaar. Overal zien we de toepassingen groeien: voor persoonlijk gemak, maar ook voor bijvoorbeeld veiliger verkeer of betere zorg.’

‘Al die communicerende apparaten hebben gevolgen voor het spectrumgebruik’, legt Kuipers uit, ‘de beschikbaarheid van frequenties waarop de apparaten communiceren. We verwachten daar schaarste en daar willen we meer inzicht in hebben. Kloppen onze verwachtingen? Kunnen we alvast op de toekomst anticiperen? Door dit vervolgonderzoek willen we op deze vragen antwoord krijgen.’

En wij zijn uiteraard nieuwsgierig naar hoe men de schaarste denkt op te lossen…