Lancering D-Star satellieten

Ook zo'n vliegend melkpak

Ook zo'n vliegend melkpakHet ESA Education Office Fly Your Satellite! (FYS) programma is ontworpen voor het opleiden van de volgende generatie ruimtevaart professionals. Drie gekozen studententeams hebben elk een 1U CubeSat ontworpen met amateur radio payloads aan boord waarvan de lancering verwacht wordt op 22 april 2016 naar een baan van 453 bij 644 km en een inclinatie van 98.2 graden.

 

De door de studententeams ontworpen en gebouwde satellieten kwamen op vrijdag 25 maart aan in Zuid Amerika. Bij aankomst kregen ze een veiligheidsescorte van het vliegveld naar het Guiana Space Centre bij Kourou. De studententeams kwamen op 28 maart aan.

De satellieten zelf zijn CubeSats. Deze klasse kleine satellieten hebben bijgedragen aan de revolutionaire toegang tot de ruimte. Ze zijn gemaakt van standaard componenten en zoals de naam al suggereert worden ze gemaakt in modulaire afmetingen van slechts 10x10x10cm.

Op 30 maart verwijderden de studenten de zogenaamde Remove Before Flight pennen en hebben met succes gecontroleerd of de CubeSats gereed zijn voor de lancering. De volgende keer dat de studenten contact zullen hebben met hun respectievelijke CubeSats is via de communicatie link nadat de satellieten in hun baan gekomen zijn. De volgende activiteiten bestaan uit het aanbrengen van een speciale thermisch-optische tape aan de buitenkant van de P-POD, wat er voor moet zorgen dat de nog stroomloze CubeSats beschermd worden tegen extreme thermische straling tijdens de lanceerfase. En ten slotte is de planning voor de komende weken het integreren van de P-POD met de rest van de lanceermodule.

OUFTI-1 van de Universiteit van Luik, België, wordt de eerste satelliet met een D-STAR transponder. Het artikel ‘D-STAR digital amateur communications in space with OUFTI-1 CubeSat’ door Jonathan Pisane ON7JPD, Amandine Denis ON4EYA en Jacques Verly ON9CWD is te vinden in de juni 2013 Editie 202 van het AMSAT-UK OSCAR nieuws.

e-st@r-II van de Polytechnic van Turijn, Italië, demonstreert een hoogte besturingssysteem dat gebruik maakt van de meting van het aardmagnetisch veld; en AAUSAT4 van de Universiteit van Aalborg, Denemarken, bevat een geautomatiseerd identificatiesysteem voor oceaanstomers.

ESA Press Release
http://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite/Launch_campaign_started_CubeSats_arrived_at_Kourou_spaceport

Door de IARU gecoördineerde frequenties http://www.amsat.org.uk/iaru/
OUFTI-1 – 145.950 MHz FSK AX25 en D-STAR (uplink 435.045 MHz) – CW baken 145.980 MHz
e-st@r-II – 437.485 MHz CW en 1k2 AFSK
AAUSAT-4 – 437.425 MHz